Premiera dokumentarnega filma: Lepa Vida ali film o hrepenenju

V Kranju bomo v sodelovanju s produkcijo TV Slovenija - Dokumentarni program ter Prešernovim gledališčem Kranj predpremierno predstavili dokumentarni film Lepa Vida ali film o hrepenenju in sicer v ponedeljek, 4. februarja ob 19. uri v Prešernovem gledališču Kranj.

 

Predpremiere se bo na povabilo župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor.

 

Dokumentarni film je nastal pod režisersko taktirko Boža Grlja, ki je v svojem bogatem ustvarjalnem obdobju prejel številne nagrade in priznanja, tako na domačem prizorišču kot na mednarodnih festivalih.

 

V njem nastopajo pomembni slovenski strokovnjaki in umetniki, kot so ddr. Irena Avsenik Nabergoj, dr. Igor Škamperle, dr. Tine Hribar, dr. Janko Kos, Mile Korun, Sebastijan Horvat in drugi. Film govori o največjem slovenskem literarnem mitu Lepi Vidi, od ljudskega izročila, prek upesnitve Franceta Prešerna do dramatizacije Ivana Cankarja in v novejšem času Rudija Šelige. Dobršen del filma je bil posnet tudi v Kranju: v Prešernovi hiši, Prešernovem gaju, v kanjonu Kokre in Prešernovem gledališču. Film povezuje tudi dve obletnici, lansko 100-letnico smrti Ivana Cankarja in letošnjo 170-letnico smrti Franceta Prešerna.

 

Potrebna je potrditev udeležbe na e-naslov gledališča in sicer pgk@pgk.si.

Po premieri bo sledilo druženje z ustvarjalci filma in možnost za morebitne intervjuje z ustvarjalci.

 

Vljudno vabljeni!

image