Umrl je častni občan Andrej Babič

Sporočam vam žalostno vest, da je umrl naš častni občan Andrej Babič. Naziv mu je bil podeljen leta 2018.

 

Andrej Babič je poklicno pot pričel kot tajnik krajevnega odbora Britof Suha, kmalu je ustanovil trgovsko podjetje »Britof Kokrica Visoko«, kot predsednik okrajne zadružne zveze pa je bil najbolj zaslužen za izgradnjo devetnajstih zadružnih domov po Gorenjski. Svoje poklicno življenje je požrtvovalno posvetil turistični dejavnosti na Gorenjskem in v Sloveniji, kjer je na lokalni, regijski in republiški ravni dosegel vidne uspehe, ki so pozitivno vplivali na razvoj slovenskega turizma.

 

Postal je prvi predsednik Krajevne skupnosti Primskovo in bil več let predsednik komisije za urejanje kraja. Je ustanovitelj turistične zveze občine Kranj in soustanovitelj Gorenjske turistične zveze. Kar 20 let je vodil turistično patruljo Slovenije, bil predsednik Nadzornega odbora Turistične zveze Jugoslavije, več zaporednih mandatov pa tudi predsednik Združenja borcev NOB Kranj.

 

Je tudi prejemnik dveh zlatih plaket Združenja gostinstva in turizma Slovenije, plakete Turistične zveze Jugoslavije, reda dela z zlatim vencem, častnega znaka svobode Slovenije in zahvalne listine Krajevne skupnosti Primskovo ter številnih drugih priznanj.

 

Andrej Babič ima velike zasluge za ohranjanje zgodovinskega spomina na polpreteklo zgodovino in za krepitev domoljubja ter predstavlja nedvomno enega najbolj žlahtnih promotorjev mesta Kranja.

 

Žalna knjiga bo odprta v Komunikacijskem središču Mestne občine Kranj (pritličje mestne stavbe na Slovenskem trgu 1) v sredo, 30.januarja 2019, v poslovnem času Mestne uprave Kranj med 8. in 17. uro ter v žalni vežici na mestnem pokopališču Kranj na dan pogreba v četrtek, 31. januarja 2019, od 9. do 14. ure.