VABILO na »PROMETNO VARNOSTNI DAN 2023

Vabljeni, da se udeležite preventivne prireditve »Prometno varnostni dan«, ki ga organizira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Kranj. Potekala bo v torek, 13. junija 2023, med 9. in 12. uro na parkirnih površinah Supernove Mercator Primskovo (prvotno je bila načrtovana za 6. junij, a so jo zaradi slabega vremena za teden dni prestavili). V ospredju bodo predvsem otroci – od najmlajših, do tistih po opravljenem kolesarskem izpitu – ter kolesarji in uporabniki e-skirojev.

 

Tudi letošnja tema preventivne prireditve so kolesarji, uporabniki e-skirojev, pešci in varnost v prometu na splošno. Aktivnosti, ki jih bodo izvajali, so namenjene najširšemu krogu občanov, od najmlajših do že bolj izkušenih. Obiskovalcem bodo predstavili tudi vse interventne službe, ki skrbijo za varnost v prometu. Ob tem bo potekal še niz aktivnosti, ki bodo izobraževale in opozarjale na varno udeležbo v cestnem prometu. Ogled prireditve in aktivno sodelovanje otrok je zelo priporočljiv, saj je prireditev v tovrstnem obsegu zelo malo, oziroma jih praktično ni.

 

Vožnjo koles lahko štejemo med zahtevnejša opravila v prometu. V zadnjem času je v promet vključenih čedalje več voznikov skirojev, ki so v prometu dodatna skupina, ki jo je treba upoštevati. Zaradi svoje konstrukcije so, tako kolesa kot skiroji, veliko manj stabilna kot ostala vozila, poleg tega pa je treba imeti za upravljanje specifična znanja in spretnosti. Prav pri upravljanju teh vozil še posebej do izraza pridejo pridobljene izkušnje. Kolo je zelo dostopno in praktično prevozno sredstvo, ki je zaradi tega zelo razširjeno, v zadnjem času pa se mu je, predvsem v mestih, pridružil skiro. Uporabljajo ga vse generacije. Otrokom predstavlja prvi stik s prometom, v katerem so zelo pomembna pravila in upoštevanje predpisov. Glede na pogostnost prometnih nesreč in posledice, v katere so udeleženi kolesarji, bo zato na prireditvi velik poudarek prav na kolesarstvu. Nič manj pomembna skupina udeležencev v prometu pa so pešci, ki prav tako spadajo med zelo ogrožene udeležence, in v zadnjem času tudi vozniki skirojev.

 

Na dogodku bodo v ospredju tri ključne skupine obiskovalcev: pešci, in sicer tisti najmlajši, ki kot udeleženci v prometu še potrebujejo spremstvo. Skozi spremstvo se jih lahko, predvsem z dobrim zgledom, še veliko nauči in opozori na preteče nevarnosti. Sem spadajo otroci v vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol.

Druga skupina so otroci, ki so sodelovali v projektu za spodbujanje uporabe varnostnih pasov — Pasovček. Gre za vse starostne skupine, ki jih je treba že od malih nog navajati na brezpogojno pripenjanje z varnostnim pasom.

Tretja skupina so otroci, ki obiskujejo pete razrede osnovnih šol in se po pridobitvi kolesarskega izpita začenjajo aktivneje vključevati v promet.

Prireditev bo seveda odprtega tipa in so vabljeni vsi, ki jih ta tematika zanima.

 

Na prireditvi bo mogoče videti reševalne in intervencijske službe – Gasilsko reševalno službo Kranj, medicinsko službo ZD Kranj, policijo pri njenem preventivnem in tudi represivnem delovanju, medobčinske redarje, ekipo Rdečega križa pri postopkih uporabe defibrilatorjev in postopkih oživljanja in institucije, ki se ukvarjajo z izobraževalnimi procesi udeležencev v prometu.

 

 

Gre za interakcijo vseh udeleženih v morebitnih kritičnih situacijah, namen pa osveščanje tudi drugih udeležencev v prometu, lokalnih skupnosti in drugih organov, ki lahko kakorkoli pripomorejo k izboljšanju stanja in udeležencev v cestnem prometu. Vsekakor gre za preventivno aktivnost, ki bo nedvomno napravila vtis na obiskovalcih ter s tem vplivala na odgovornejša ravnanja v prometu.

 

Kategorije:
aktualno