Vijolična ob dnevu ozaveščanja o razvojni jezikovni motnji

Danes je svetovni dan ozaveščanja o razvojni jezikovni motnji (RJM), motnji, ki se pojavi v otroštvu in vztraja vse življenje. S ciljem ozaveščanja o tem države po vsem svetu svoje znamenitosti osvetlijo v vijolični barvi, tako bo tudi po slovenskih krajih, med drugimi v Kranju, kjer bo drevi stavba Gimnazije Kranj osvetljena z vijolično barvo.

 

Težave zaradi razvojne jezikovne motnje se kažejo tako na področju govorjenja in/ali razumevanja jezika in so neznanega vzroka. Gre za prikrito težavo, ki se pojavlja pri vsakem 14. otroku in vpliva na njegovo sposobnost pismenosti in učenja ter na vzpostavljanje prijateljskih odnosov in čustveno stanje. Za primerjavo: RJM je petkrat bolj pogosta od avtizma. Kljub pogostosti razvojne jezikovne motnje je njeno poznavanje med laično javnostjo slabo.

S ciljem ozaveščanja o RJM številne znamenitosti po vsem svetu osvetlijo z vijolično barvo; lani skupno več kot 80 na različnih koncih sveta.

 

Ob letošnjem mednarodnem dnevu razvojne jezikovne motnje, ki bo 15. oktobra 2021, se tej akciji pridružujejo tudi večji slovenski kraji, med njimi Kranj . Sicer pa bodo potekale bodo še druge akcije s ciljem ozaveščanja slovenskih državljank in državljanov. Logopedinje in logopedi želijo na ta dan pritegniti pozornost državljanov, jih opozoriti na pogostost razvojne jezikovne motnje ter jih informirati o ukrepih, s katerimi lahko izboljšamo kakovost življenja otrok, ki se s tovrstnimi težavami soočajo.

 

Več informacij o dnevu ozaveščanja o razvojni jezikovni motnji lahko najdete na spletni strani: www.radld.org.

Kategorije:
aktualno