Začenjamo s participativnim proračunom – vabljeni k sodelovanju

Z današnjim dnem v Mestni občini Kranj (MOK) tudi uradno začenjajo postopek zbiranja predlogov za participativni proračun, ki se bo zaključil z glasovanjem in posledično tudi z realizacijo projektov po posameznih krajevnih skupnostih, ki bodo prejeli največ glasov.

 

»Z uvedbo participativnega proračuna bomo lahko potrebam posameznih krajevnih skupnosti ugodili v večji meri. Krajanke in krajani najbolje poznajo potrebe in izzive svojega okolja ter zdaj dobivajo priložnost, da sami razmislijo, podajo predlog in na koncu odločijo, katerih investicij se je treba najprej lotiti. Skupaj jih bomo lahko uresničili s sredstvi, ki so v občinskem proračunu posebej rezervirana za razvoj krajevnih skupnosti. To prinaša tudi tesnejšo povezavo z občino in v krajevni skupnosti,« je ob zagonu pomembnega projekta dejal župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec.

 

Občanke in občane zato v MOK vabijo k razmisleku in podajanju predlogov za izboljšave v kraju, pozivali jih bodo tudi s pomočjo plakatov, objav na spletni strani in Facebookovi strani MOK ter s pomočjo medijev. Na MOK so v ta namen vzpostavili tudi spletno stran, kjer so na voljo podrobne informacije o projektu, njegovem poteku in časovnici.

 

Med drugim so navedeni termini delavnic, ki bodo na sedežu MOK potekale od prihodnjega tedna dalje, med 10. in 18. januarjem 2022, na njih pa bodo udeležencem praktično predstavili, kaj točno je participativni proračun in postopek sodelovanja. Zadnja načrtovana delavnica, 18. januarja 2022, ob 19. uri, bo potekala prek spleta in bo na njej lahko sodeloval vsak, ne glede na to, iz katere krajevne skupnosti prihaja. O tehničnih podrobnosti prijave in poteka spletne delavnice bodo v MOK občanke in občane pravočasno obvestili na občinski spletni strani in FB MOK, zato jih pozivajo, naj spremljajo omenjena komunikacijska kanala.

 

Med 17. in 26. januarjem 2022 bodo nato sledile projektne pisarne, na katerih bodo lahko občanke in občani osebno oddali svoje predloge in jim bodo pomagali pri izpolnjevanju obrazca ter snovanju idej.

Vsi s stalnim prebivališčem v Mestni občini Kranj se tako lahko aktivno vključijo ter podajo svoj predlog do 4. februarja 2022 z izpolnitvijo spletnega obrazca na spletni strani predlagaj.kranj.si, na e-naslov krpredlagaj@kranj.si ali osebno.

 

Strokovna komisija bo prispele projektne predloge pregledala in jih uvrstila za glasovanje. Glasovali bodo lahko upravičenci, ki bodo na dan glasovanja stari 16 let in več, in sicer prek spleta od 1. do 10. marca 2022, osebno na lokaciji MOK pa tudi med 7. in 10. marcem 2022. Glas bo možno oddati za en projekt v krajevni skupnosti stalnega prebivališča.

 


Informativna zloženka o projektu


 

Sodelujočim se v MOK že vnaprej lepo zahvaljujejo, tudi za to, če bodo o zagonu tega pomembnega projekta obvestili še svoje znance, ki bivajo v kranjski občini.

Kategorije:
aktualno