O Kranju

Kranj je prijetno zgodovinsko mesto na skalnatem pomolu nad sotočjem planinskih rek Save in Kokre. O davni preteklosti Kranja govorijo arheološke najdbe, staro mestno jedro in obzidje ter obrambni stolpi.

 

Tisto, po čemer je Kranj še posebej znan so:

 

  • Prešernov grob v Prešernovem gaju,
  • Prešernov spominski muzej in
  • Prešernovo gledališče s spomenikom dr. Franceta Prešerna.

 

V samem mestnem jedru si je moč ogledati tudi Mestno hišo, v kateri je stalno predstavljena arheološka razstava Železna nit, Pavšlarjevo hišo, ki je primer bogate meščanske stavbe iz 16. stoletja in z enim izmed najlepših renesančnih arkadnih hodnikov v Sloveniji, ter Grad Khislstein, ki predstavlja utrdbeno področje od antičnega obdobja do zgodnjega srednjega veka.

 

V mestu Kranj so zelo dejavne tudi organizacije in društva, ki pripravljajo bogat program koncertov, predstav in prireditev za otroke in odrasle, še zlasti poleti na grajskem vrtu. Preko celega leta se odvijajo razne prireditve, kot so: Prešernov smenj, Prešerni karneval, Prešerno poletje in Prešerni december, Teden slovenske drame, Jazz Kamp Kranj, Festival kreativnih kitaristov, Festival klasične glasbe – Musica Carnium, Mednarodni festival likovnih umetnosti, Teden mladih in Kranfest – Kranjska noč. Številni glasbeni in odrski dogodki pa se v toplejšem delu tedna odvijajo tudi v Letnem gledališču Khislstein. Več o prireditvah je na voljo na tej povezavi.

 

Kranj je poleg kulturnega mesta tudi športno mesto. Zanimivi in priljubljeni so športni dogodki kot so: kolesarske dirke po Kranju, Tek za Kranj - Memorial Vincenca Drakslerja, kasaške dirke, tekme skakalcev na 100-metrski umetni skakalnici na Gorenje Savi, ter druge. Kranj ima tudi celo vrsto naravnih znamenitosti: Kanjon reke Kokre, Bobovška jezera, Kanjon Save – Zarica in konglomeratno teraso Jelenov klanec.

 

Poleg vseh znamenitosti Kranj omogoča tudi izlete v bližnjo okolico in pohod na bližnje hribe. Seveda pa je v Kranju tudi moč prenočiti, saj ponuja približno 700 turističnih namestitev v različnih hotelih, apartmajih, zasebnih sobah in gostiščih.

 

Ogled mesta Kranj vam pusti nepozabne spomine, zato vas vabimo, da nas obiščete.