Evropska destinacija odličnosti 2023

 

Kranj je bil izbran za evropsko destinacijo odličnosti leta 2023 s poudarkom na trajnostnem turizmu. Tekmoval je s 20 destinacijami, med katerimi so se v ožji izbor uvrstile še Grevena (Grčija) in Larnaka (Ciper). Kranj je prepričal z dosežki na področju trajnostnega turizma ter konkretnimi programi aktivnosti za leto 2023, ki jih nameravata izvesti Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Mestna občina Kranj.

 

Zmaga je rezultat skupnega dela med občino, zavodom in drugimi deležniki ter podporo lokalnih prebivalcev. Kranj bo kot zmagovalna destinacija promoviran kot pionir trajnostnega turizma in se bo zavzemal za cilje evropskega zelenega dogovora. Poleg promocije bo prejel tudi strokovno podporo pri uveljavljanju destinacijske blagovne znamke ter trajnostnih prizadevanj.

 

Naziv EDEN 2023 predstavlja veliko priložnost za povečanje turističnega obiska in dvig ugleda Kranja tako v Sloveniji kot v tujini. Projekt EDEN je iniciativa EU, ki prepoznava in nagrajuje manjše destinacije za njihove uspešne prakse trajnostnega turizma. Osrednji cilj projekta je spodbujanje trajnostnega razvoja turizma, saj to koristi gospodarstvu, okolju in ljudem.