Skoči na glavno vsebino
Za medije

Domače kot nekoč

24. 9. 2021

Verjamem, da ga ni med nami, ki ga določen vonj ne bi spominjal na dogodke iz preteklosti. Vonj po pokošeni travi, sveži kavi, starih knjigah, bezgu v pozni pomladi, dežju na razgretem asfaltu, nedeljskem kosilu z obvezno govejo juho in drugi nam budijo spomine ter nas podzavestno opominjajo, kaj je v življenju na nas naredilo vtis. Meni najljubše vonjave segajo v otroštvo, povezane pa so s hrano, predvsem z zajtrki pri stari mami. Ne vem, ali je bila njena bela kava, v katero sem največkrat podrobil star kruh, včasih pa smo dodali domače žgance ali proseno kašo, obogateno z domačo slivovo marmelado, v objektivnem smislu res najboljša na svetu, a vendar ni bila le topel napitek ob okusnem zajtrku. Bila je zgodba: z dušo, vonjem in karakterjem. Nikoli nisem vprašal za recept. Ne za kavo ne za jedi mojega otroštva. A še danes mi v nobeni od še tako dobro založenih trgovin ni uspelo kupiti vseh 'ta pravih' sestavin za pripravo takšnega zajtrka s kavo, ki je bil edinstven primerek svoje vrste. Narejen povečini iz domačih, lokalnih sestavin. Prav lokalne sestavine so tiste, zaradi katerih je hrana bolj okusna, poleg tega pa ima zaradi optimalne dozorelosti ter posledično krajšega časa med pridelovalcem in potrošnikom višjo hranilno vrednost. V Mestni občini Kranj (MOK) podpiramo lokalne pridelovalce in si prizadevamo za povečanje samooskrbe, za razvoj podeželja ter skrbimo za ohranjanje okolja.

 

Želimo, da domača lokalna prehrana postane del vsakdana na jedilnikih šol, vrtcev, domov upokojencev in seveda tudi domačih gospodinjstev. MOK ima pravzaprav povezovalno vlogo med pridelovalci, javnimi zavodi in občani. Namenjamo sredstva za pomoč za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja. Uvedli smo bolj prijazen dinamični sistem javnega naročanja za živila v šolah in vrtcih in veseli nas, da je med ponudniki že prvič več lokalnih pridelovalcev kot v preteklih javnih naročilih. Pripravljamo pa tudi posvete, sodelujemo na dogodkih, povezanih z lokalno pridelavo, in jih, vključno s tržnicami, tudi promoviramo. Izjemno me veseli, da zadnjih nekaj let tudi naši lokalni vrhunski šefi kuhinj, ki so številnim doma in po svetu za zgled, spet odkrivajo kuhinjo naših babic. Na krožnikih ponujajo pridelke in izdelke iz lokalnega okolja, težijo k temu, da se porabi vse, kar se da. S svojim znanjem tudi nadgrajujejo stare recepte, s čimer ustvarjajo vrhunsko kulinariko, ki ima številne pozitivne učinke: spodbuja lokalno samooskrbo, ima krajšo pot od kmeta do krožnika in posledično manjši ogljični odtis. V začetku septembra smo v sodelovanju s kranjskimi vrhunskimi kuharji pripravili prav takšen dogodek: Kranjsko dolgo mizo, kjer so kuharski mojstri sodelujoče postregli z jedmi, ki so vsebovale izključno lokalne sestavine. Da je tisti dan pristno dišalo in da smo bili navdušeni tudi tisti, ki smo pri hrani bolj zahtevni, ni treba posebej poudarjati. Je pa treba poudariti naslednje: Skrajni čas je, da s skupnimi močmi sklenemo krog in se vrnemo na izvorno točko. Tja, kjer bo poleg naložbe v njihovo zdravje najlepše spomine naših otrok bogatil pristen vonj po domačem, po nečem, kar bodo vedno nosili nekje globoko v sebi.

 

Se vidimo! Matjaž Rakovec, vaš župan

« Seznam člankov