Skoči na glavno vsebino
Za medije

Kranj tudi zgled drugim

29. 09. 2023

Spremembe so edina stalnica v našem življenju, so gonilo razvoja in napredka. Ena najpomembnejših sprememb – ne le za Kranj, temveč za obstoj človeštva – je zmanjšanje izčrpavanja našega planeta s spremembo našega življenjskega sloga v trajnostnega in zelenega. To, da je Evropska komisija Kranj izbrala v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, veste že skoraj vsi občani. Novo pa je, da bomo z oktobrom v MOK izvedli reorganizacijo v mestni upravi, da se bomo še bolj sistematično ukvarjali z digitalno preobrazbo občine ter s projekti v kontekstu zelenega prehoda.

 

Na MOK smo se že pred nekaj leti začeli intenzivno posvečati trajnostnim projektom in pametnemu mestu, e-mobilnosti ter sorodnim projektom. Naša prizadevanja prepoznavajo na različnih koncih sveta, zato nas praktično vsak mesec vabijo na konference, kjer predstavljamo svoje projekte. Septembra sem nazadnje v Novem Sadu sodeloval v razpravi na temo pametnih mest v prihodnosti. Nad Kranjem so bili navdušeni in želijo kopirati naš model. Kljub dobrim začetkom vse to za podnebno nevtralnost ne bo dovolj, če ne bomo vsi del iste zgodbe. Od prvega do zadnjega občana, slediti pa bodo morali tudi drugi.

 

To poletje smo že bili priča temu, kako surovo lahko narava pokaže svoje zobe. Samo predstavljajte si, kakšna ekološka katastrofa bi se lahko zgodila, če bi poškodovana kanalizacijska cev pod mostom pri Planiki začela izpuščati v Savo. Žal most po strokovnem pregledu Zavoda za gradbeništvo Slovenije ostaja zaprt do preklica. Ugotovili so, da se je stanje objekta med ujmo poslabšalo, ko je zaradi naplavin prišlo do poškodb betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda. Seveda na MOK iščemo rešitve, da bi prehod omogočili vsaj pešcem in kolesarjem, a bistveni pogoj za to je varnost. Sanacija obstoječega mostu sicer ni ustrezna rešitev, ker bi le kratkoročno in deloma izboljšala trenutno stanje, stala pa bi kar okoli 1,3 milijona evrov. Zato se trudimo, da bi že v prihodnjem letu zgradili nov, sodoben in varen most. Vrednost te investicije bi bila nekaj manj kot tri milijone evrov. Pri tem računamo na državno pomoč, saj brez tega investicije ne bo mogoče začeti.

 

Na MOK se trenutno ukvarjamo tudi s številnimi drugimi projekti in investicijami, mandat smo 'startali na polno'. V oktobru bodo izvedene geološke raziskave, ki so potrebne za izdelavo strokovnih podlag za izvoz AC Kranj sever, v načrt razvojnih programov smo uvrstili nakup ledne dvorane na Zlatem polju, ki se bo izvedel še letos, med drugim imamo v načrtu nove kolesarske povezave, rekonstrukcijo dela Savske ceste, komunalno infrastrukturo Rupa–Partizanska cesta, napredujemo tudi z aktivnostmi na področju Poslovne cone Hrastje in drugih področjih. Izvajamo vrsto manjših projektov po krajevnih skupnostih, ki ste jih v okviru participativnega proračuna predlagali in izglasovali občani. V začetku oktobra boste glasovali že tretjič, tokrat za projekte za prihodnje leto. Ob vseh investicijah pa bomo upoštevali trajnostni vidik.

 

Svet se vrti dalje, mi pa z njim. Za nami prihajajo nasledniki, ki si zaslužijo zdrav in varen svet. Zato je nujno poskrbeti, da se bo Zemlja še naprej vrtela okoli svoje osi brez spremembe njenega nagiba kot posledice segrevanja planeta. V Kranju se temu intenzivno posvečamo.

 

Vsem, ki oktobra začenjate študijsko leto, želim uspešen začetek in da bi se na fakultete podali trajnostno.

« Seznam člankov