Kranjsko – tržnica lokalnih dobrot ob Tednu slovenske hrane
Mestna občina Kranj je ob Tednu slovenske hrane v četrtek, 14. novembra 2024, skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Komunalo Kranj in Centrom Stonoga pripravila tržnico lokalnih dobrot – Kranjsko. Na dogodku se je predstavilo 21 ponudnikov lokalne in sezonske hrane, ki so obiskovalcem predstavili bogato izbiro sezonskih dobrot: od sadja, zelenjave, žit, mlečnih izdelkov, mesnin, rib in vložnin do pekovskih izdelkov. Tržnica je bila tudi odlična priložnost za druženje, saj so ponudniki izdelke ponudili tudi v pokušino.
Vlada je na pobudo 12 stanovskih organizacij[1] tretji teden v novembru razglasila za Teden slovenske hrane. Letos ga obeležujemo prvič. Gre za nadgradnjo že uveljavljenega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, namen pobude pa je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje hrane lokalnega porekla, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi trajnosten in zdrav način prehranjevanja.
Mestna občina Kranj (MOK) se je v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj (ZTKK), Komunalo Kranj in Centrom Stonoga pridružila akciji »Vseslovenske tržnice«, ki so v tem tednu potekale kar v 35 občinah po Sloveniji. V Kranju so pripravili tržnico lokalnih dobrot – Kranjsko, kjer se je predstavilo 21 lokalnih ponudnikov lokalne in sezonske hrane.
»V Kranju se prek celega leta trudimo, da bi približali lokalno in sezonsko hrano ljudem. S pobudami, kot sta dinamični nabavni sistem in projekt Lokalno GOR, sistemsko spodbujamo javne zavode, da v jedilnike vključujejo lokalno pridelana in sezonska živila ter da pravilno načrtujejo porabo živil, da hrana ne konča med odpadki. Na ta način prispevamo k bolj zdravemu razvoju najmlajših, boljšemu zdravju starejših in zmanjšanju ogljičnega odtisa. Hrana, ki prepotuje krajšo pot, prispeva tudi k cilju MOK v okviru misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest,« je ob odprtju dogodka povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ob tem pa poudaril, da je izjemno zadovoljen, da na seznam tržnic v Kranju dodajamo še eno, Kranjsko – tržnico lokalnih dobrot.
Tudi v ZTKK so ponosni, da v Kranju deluje več tržnih prostorov, saj so ti pomemben del turistične ponudbe. Ne samo da tržnična dejavnost bogati mestno ponudbo, saj obiskovalcem nudi kakovostne, sveže in sezonske pridelke ter izdelke, temveč povezuje in podpira lokalne kmete, pridelovalce in ponudnike ter v sodelovanju z gostinskimi ponudniki razvija kranjsko kulinariko. V starem mestnem jedru sicer vsak teden za cerkvijo Sv. Kancijana in tovarišev potekata mestna tržnica in tržnica pri vodnjaku na Glavnem trgu, nekajkrat mesečno pa še Stražiška, Mavška ter Stonogina tržnica v Predosljah, ki deluje po sistemu skupinskega naročanja.
Organizatorji so obiskovalce na Kranjsko – tržnica lokalnih dobrot povabili, naj se dogodka udeležijo na trajnosten način: peš, s kolesom ali z javnim prevozom, ob tem pa jih pozvali, naj nakupujejo odgovorno in s seboj prinesejo lastno embalažo za živila.
»Po Tednu slovenske hrane začenjamo Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Letošnji je posvečen preprečevanju in zmanjševanju količin zavržene hrane. Povprečen Slovenec zavrže več kot kilogram hrane na teden oziroma 70 kilogramov letno. Zato kupujmo premišljeno in skuhajmo toliko, kot bomo pojedli, ostanke pa primerno shranimo za jutri. To ni samo prijazno do okolja in naših denarnic, pač pa tudi spoštljivo do pridelovalcev,« je uvodoma izpostavil direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon. Organizatorji dogodka so sicer v ta namen pripravili tudi e-knjižico Kranjsko – tržnica lokalnih dobrot, kjer so obiskovalce dogodka spodbudili k odgovornem ravnanju s hrano in izbiri lokalnih in sezonskih pridelkov. Smiljana Vončina Slavec iz Centra Stonoga je ob tem dodala, da je hrana, ki zraste in dozori na naših tleh, bolj hranljiva, zdrava in okusna. »Na tržnici imamo priložnost spoznati lokalne kmete, pridelovalce in poskusiti njihove sezonske pridelke in izdelke. Nakupovanje pri lokalnih pridelovalcih ne predstavlja podpore le njim, temveč gradi in povezuje skupnost,« je zaključila in izrazila zadovoljstvo, da se korakoma pomembnost lokalne samooskrbe povečuje.
Tržnico v avli Mestne občine Kranj so slavnostno odprli otroci iz vrtca Mlinček iz Nakla, s polko in valčkom pa je vzdušje dvignila in začinila še Folklorna skupina Sava Kranj. Likovne izdelke, s katerimi so okrasili avlo, so prispevali otroci, ki obiskujejo OŠ Janeza Puharja Kranj – Center, OŠ Matije Čopa Kranj in OŠ Staneta Žagarja Kranj.
V barve lokalne samooskrbe se je odela tudi Mestna knjižnica Kranj, ki je v Tednu slovenske hrane pripravila dve razstavi – prvo v Zdravstvenem domu Kranj o slovenski hrani, samooskrbi in vrtnarjenju, drugo pa na otroškem oddelku knjižnice na temo zdrave prehrane. Tudi sicer so prek različnih kanalov delili in predstavljali knjige v zvezi s sezonsko in lokalno prehrano.
Teden slovenske hrane so v Mestni občini Kranj, Mestni knjižnici Kranj, Komunali Kranj, kranjskih vrtcih in osnovnih šolah ter številnih drugih organizacijah zaključili s tradicionalnih slovenskim zajtrkom.
[1] Pobudo so podali Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), Zadružna zveza Slovenije (ZZS), Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Sindikat kmetov Slovenije (SKS), Zveza kmetic Slovenije (ZKS), Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM), Ekoci - eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Gibanje Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen, Gibanje Rajski vrt in Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov.