Krofi, olje in čisto okolje

Pustni čas, ko diši po krofih in drugih pustnih dobrotah, je tudi priložnost, da se spomnimo, kako pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem. Komunala Kranj opozarja, da še vedno preveč odpadnega olja konča v odtokih in straniščih, kar povzroča mašenje cevi in črpališč.

 

Odpadno olje spada med odpadke, ki zahtevajo posebno ravnanje, saj lahko ob nepravilnem ravnanju povzroči težave v kanalizacijskem omrežju in postopkih čiščenja odpadnih voda. To je še posebej izrazito v večstanovanjskih naseljih, kjer se količine hitro povečajo. Že en liter olja v odtoku namreč lahko povzroči resne posledice – onesnaži kanalizacijsko omrežje, zamaši cevi in postane gostišče za glodavce.

 

Nepravilno ravnanje povzroča dodatne stroške

Odpadno olje ne vpliva le na okolje, temveč tudi na denarnice prebivalcev. Pogostejše intervencije zaradi zamašenih cevi in intenzivnejše čiščenje kanalizacije pomenijo tudi višje obratovalne stroške.

 

Pravilno ravnanje z odpadnim jedilnim oljem

Po kuhanju olje ohladimo in prelijemo v plastično ali stekleno posodo (npr. kozarec za vlaganje, steklenico) in jo, ko je polna, odnesemo v zbirni center ali ulični zbiralnik za odpadno olje. V Kranju je takšnih zbiralnikov deset.

 

Pomembno je tudi, da v zbiralnike za odpadno jedilno olje ne odlagamo motornega olja, saj s tem onesnažimo celotno zbrano količino in uničimo trud vseh, ki so odpadno jedilno olje odlagali pravilno. Manjše količine motornega olja lahko brezplačno oddamo v Zbirnem centru Zarica.

 

Odpadno olje kot surovina

S pravilnim zbiranjem odpadnega jedilnega olja ne varujemo le okolje, temveč prispevamo tudi k trajnostnim virom energije. Odpadno olje se namreč lahko predela v biodizel, ekološko gorivo, ki zmanjšuje obremenitev okolja, ter glicerin, ki se uporablja v farmaciji.

 

Vsak od nas lahko s premišljenim ravnanjem prispeva k čistejšemu okolju in boljši prihodnosti za prihodnje generacije.

Kategorije:
priporocamo