MOK z mednarodno kuhinjo že drugič povezala šole in lokalne kuharje
Mestna občina Kranj je tudi letos kranjskim osnovnim šolam omogočila spoznavanje pobratenih in prijateljskih mest Kranja skozi kulinariko. Učenke in učenci devetih šol so pod vodstvom kuharjev mentorjev in kuharic mentoric pripravili in okušali jedi, značilne za ameriško, avstrijsko-nemško, balkansko, britansko, francosko, italijansko, japonsko, kitajsko in turško kuhinjo. Vtise s kuharskih delavnic so strnili v razstavi, ki je do 30. maja na ogled v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj.
Mestna občina Kranj (MOK) je idejna vodja, pobudnica in koordinatorka mednarodne kuhinje, s katero je povezala kranjske osnovne šole in lokalne kuharje z namenom spoznavanja pobratenih in prijateljskih mest Kranja. Prvič je projekt izvedla lani v okviru Dneva mednarodnega povezovanja Kranja, ko so šole pod budnim očesom uveljavljenih kuharjev mentorjev pripravili jedi za degustacijo na dogodku v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj. Letos so izkušnjo s kuharskih delavnic ponazorili v besedi in sliki na razstavnih plakatih Galerije na mestu pred Mestno knjižnico Kranj.
S trinajstimi kuharji mentorji in mentoricami je kuhalo nekaj več kot 100 učencev in učenk. Na OŠ Simona Jenka so se s kuharjem mentorjem Žigo Antolinom iz Projekta Burger in učiteljicama Ireno Hudobivnik ter Nino Koren Maček spoznavali z ameriško kuhinjo. Skupina z OŠ Matije Čopa, ki jo je vodila učiteljica Anita Kržan, se je preizkušala v avstrijsko-nemški kulinariki s kuharjem mentorjem Matjažem Erzarjem iz Gostilne Pr' Matičku. Britansko kuhinjo so učencem in učenkam OŠ Predoslje in učiteljici Evi Žemlja predstavili kuharji mentorji Matjaž Sedej, Marko Jugovac in Kristjan Lesnik z Doma na Joštu. Kuhar mentor za francoske specialitete je bil Tomaž Polenec iz Restavracije in kavarne Brioni, svoje znanje je delil med učence in učenke OŠ Stražišče, nad katerimi je bdela učiteljica Bojana Ropret. Učenci in učenke OŠ Janeza Puharja – Center, ki sta jih vodili učiteljici Darja Mur in Nina Mencigar, so s kuharjema mentorjema Jakobom Kocijančičem in Armandom Nevicatom iz picerije 400 Gradi pripravljali italijanske jedi. Japonsko kuhinjo je skupini z OŠ Staneta Žagarja in učiteljici Damjani Strupi predstavila kuharica mentorica z Veleposlaništva Japonske v Sloveniji Fujikawa Miyuki, kitajsko pa učencem in učenkam OŠ Franceta Prešerna z učiteljico Anjo Zaletelj kuharica mentorica Chunmei Zhang iz Kitajske restavracije Azija. Balkansko kuharsko delavnico sta vodili kuharici mentorici Nastja Mikić in Nejra Bašić iz Das ist Walter Kranj, pripravo makedonskih jedi sta približali skupini z OŠ Orehek in učiteljicama Jasmini Cvek in Anji Križanič. Letos je spoznavanje turške kuhinje pripadlo OŠ Jakoba Aljaža z učiteljicama Tjašo Švigelj in Polonco Kobale, kuharske mojstrovine je otrokom pokazal kuhar mentor Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof. Poleg mednarodne kuhinje –finančno so jo podprli MOK, Projekt Burger, Gostilna Pr' Matičku, Dom na Joštu, Restavracija in kavarna Brioni, Picerija 400 Gradi, Kitajska restavracija Azija in Walter Kranj – je na razstavi tudi domača, kranjska zanimivost – Prešernove fige in Jenkovi nageljni, pod katere se podpisuje OŠ Simona Jenka z učiteljico Ireno Hudobivnik.
Da bi mladim še bolj približali mednarodno povezovanje, so učenke in učenci raziskovali pobratena in prijateljska mesta Kranja tudi prek spleta – poiskali so jih na zemljevidu, izpisali njihove značilnosti, koliko prebivalcev imajo in postregli z drugimi zanimivimi podatki, ki so na ogled na razstavnih panojih. Na današnjem odprtju razstave v Mestni knjižnici Kranj so reševali še »mednarodno« nagradno križanko. Da je bila izkušnja prav zares mednarodna, pa je poskrbela Konfucijeva učilnica Kranj, ki je učenkam in učencem približala kitajske pismenke in osnovne fraze ter številke v kitajščini.
Manja Zorko, podžupanja MOK: »Mednarodno kuhinjo smo skovali lani in izkazala se je za zadetek v polno. Vsi sodelujoči so bili nad prvo izkušnjo navdušeni. V drugo so šole in kuharji že poznali koncept in zdi se, da so komaj čakali, da spet zaštartamo. Veseli nas, da smo skupaj ustvarili projekt, ki otrokom postreže z dragoceno mednarodno izkušnjo, novimi kuharskimi znanji in timskim delom. Poleg kulinarike pobratenih in prijateljskih mest so se naučili nekaj novega tudi o samih mestih, s katerimi sodeluje Kranj, na odprtju razstave pa so se spoznali še z vrstniki z drugih kranjskih šol in izmenjali vtise. Hvala učiteljicam za uspešno koordinacijo. Kuharji so se izkazali z neprecenljivim prenosom znanja in finančno podporo. Iskreno se jim zahvaljujem za vložen čas in bogat prispevek lokalni skupnosti. Projekt se je dobro prijel in že razmišljamo o naslednji izvedbi.«