Ozaveščanju o otroškem raku se je pridružila tudi kranjska občina

Današnji dan je mednarodni dan boja proti otroškemu raku in na Mestni občini Kranj so se odzvali pobudi Društvu Junaki 3. nadstropja, naj si zaposleni pripnejo zlato pentljo in se s tem pridružijo pri ozaveščanju o raku pri otrocih. V podporo otrokom in mladostnikom, ki so zboleli za to težko boleznijo, bo v Kranju drevi Gimnazija Kranj osvetljena z zlato oziroma rumeno svetlobo.

 

Društvo Junaki 3. nadstropja so starši otrok, obolelih za rakom in zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike. Njihove predstavnike in nekaj otrok je septembra lani v Mestni občini Kranj (MOK) že sprejel župan MOK Matjaž Rakovec.

 

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli približno 80 otrok, z zgodnjo diagnozo in optimalnim zdravljenjem se jih pozdravi okoli 80 odstotkov. O otroškem raku se sicer zelo malo ve in z namenom osveščanja se društvo pridružuje svetovno znani kampanji ozaveščanja o raku v otroštvu in mladosti (International Childhood Cancer Day (ICCD), razglašen leta 2002), katere namen je zavzemanje za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbujanje k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.

 

Društvo z vseslovensko ozaveščevalno akcijo spodbuja ljudi, naj si na današnji dan pripnejo zlato pentljo za vse otroke in mladostnike, ki se pogumno spopadajo z rakom; za vse, ki so premagali otroškega raka; za družine, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka, ter za zdravstveno osebje in prostovoljce, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku (navodila za izdelavo zlate pentlje: pdf in video).

 

Poleg tega so pozvali številna večja slovenska mesta, naj z osvetlitvijo pomembnih stavb pomagajo širiti glas o otroškem raku in malih bolnikih. V zlati oziroma rumeni bo tako drevi zažarela Gimnazija Kranj.

 

 

Stojnico društva bo obiskal predsednik republike

 

K sodelovanju pa so povabili tudi slovenske vrtce in osnovne šole in v ta namen posneli približno 20-minutni film, v katerem oboleli in ozdravljeni otroci oziroma mladostniki predstavijo bolezen. Izkušnje namreč kažejo, da vrstniki obolelih otrok pogosto zmotno mislijo, da je rak nalezljiva bolezen, poleg tega najmlajših onkoloških bolnikov ne sprejemajo, saj imajo številni zaradi stranskih učinkov zdravljenja raka težave, kot so izguba las, imunska oslabljenost, utrujenost, težave z gibanjem …

 

Današnji dan bo namenjen prav razbijanju teh predsodkov in podajanju informacij  o tej bolezni, predstavniki društva so oziroma bodo o tem danes spregovorili tudi v TV oddaji Dobro jutro, na Radiu Slovenija (Oddaja Med štirimi stenami na 1. programu) ter na stojnici v središču Ljubljane, ki jo bo obiskal tudi predsednik RS Borut Pahor.

 

Dejstva o bolezni

 

Za rakom po svetu sicer letno umre 90 tisoč otrok, v razvoj zdravil za rakave bolezni otrok pa se nameni premalo sredstev. V Sloveniji se vsi otroci in mladostniki zdravijo na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike, na nekatera specialna zdravljenja jih napotijo tudi v tujino. Zdravstvena zavarovalnica krije vsa, tudi najnaprednejša zdravila, ki so na voljo za zdravljenje raka pri otrocih. Od novembra 2020 staršem otrok z rakom ni več treba plačevati za sobivanje ob bolnem otroku v bolnišnici, za kar si je društvo Junaki 3. nadstropja aktivno prizadevalo in tudi uspelo. Več informacij je na voljo v letaku 10 dejstev o otroškem raku oziroma na teh povezavah (Youtube in spletne strani).