Skoči na glavno vsebino
Za medije

Rezanje trakov ob koncu mandata

28. 10. 2022

Predlani so me ljudje spraševali, ali so pred vrati volitve, da obnavljamo ceste in gradimo. Podobno je bilo ob večjih odprtjih občinskih investicij, prenovi OŠ Janeza Puharja, pri rekonstrukciji ceste Breg–Mavčiče, gradnji več kot 17 kilometrov novega kanalizacijskega omrežja v naseljih Britof, Orehovlje, Predoslje in Mlaka, odprtju novega Vrtca Biba in drugih projektih, ki smo jih izpeljali. Roko na srce – v času, ko še nisem bil župan, sem se večkrat spraševal podobno.

A danes, ko je za nami za 70 milijonov investicij v štirih letih, razumem, zakaj prihaja do takšnih pomislekov. Predvsem zato, ker se največ investicij res zaključuje in odpira ob koncih mandatov. Vendar pa v veliki meri za to niso zaslužne »modre« odločitve politikov. Razlog je v dolgotrajnih birokratskih postopkih, ki vsebujejo številne faze, od ideje do izvedbe nekega projekta. Ti pa se lahko še dodatno zavlečejo zaradi nepredvidljivih zunanjih okoliščin, kot so bile v zadnjem obdobju pandemija in posledice vojne v Ukrajini oziroma draginja.

Naj birokratske postopke ponazorim s primerom gradnje doma za starejše na Zlatem pol ju. Pot do gradbenega dovoljenja traja približno štiri leta. Dve leti sta potrebni za občinski prostorski načrt (OPN), osem mesecev za arhitekturni natečaj, šest mesecev za dokumentacijo, tri mesece za gradbeno dovoljenje …

Pri več projektih je treba tudi računati na črpanje evropskih ali državnih sredstev, kjer se ponekod razpisi lahko zamaknejo. Ponekod je treba z zasebnimi lastniki doseči soglasje o prodaji ali zamenjavi zemljišč, pri čemer se – verjeli ali ne – dogaja tudi, da je lastnikov zemljišč, ki jih občina potrebuje za gradnje, denimo razširitev ceste, ali pa ureditve okolice, recimo kanjona Kokre, več kot sto. Med njimi jih je nekaj v tujini in so težko dosegljivi, določeni čakajo sklepe o dedovanju in tako dalje. Problem zaradi zemljišča je denimo v primeru hokejske dvorane, zato imamo začasno dvorano že 15 let. Gre za dejansko stanje in za tako velik objekt je v Kranju zelo težko dobiti zemljišče, zato takšni projekti potrebujejo več časa.

Občasno je zaradi investicij potreben rebalans proračuna, ki se ne more zgoditi čez noč. Na Mestni občini Kranj smo sicer uvedli prakso sprejemanja dvoletnega proračuna z namenom, da lahko učinkoviteje uresničujemo projekte. Ko je vsa omenjena dokumentacija končno pridobljena, sledijo gradbena dela na terenu. Ob koncu del potrebujemo še uporabno dovoljenje. Nato smo na cilju in se investicija lahko začne uporabljati.

 Na cilju mandata pa smo tudi mi. Ob tej priložnosti se zahvaljujem mestnim svetnicam in svetnikom tega mandata ter vsem predstavnikom krajevnih skupnosti za tvorno sodelovanje. Nismo se vedno strinjali, a smo ob pomembnih trenutkih v korist občank in občanov vedno stopili skupaj.

Zahvaljujem se celotni mestni upravi, vsem zaposlenim v javnih zavodih, šolah, vrtcih, zdravstvu, področju reševanja, gasilcem, sociali, gospodarstvenikom, podjetnikom in vsem drugim, ki vsak na svoj način delujete na območju naše občine.

Predvsem pa hvala vam, spoštovane občanke in cenjeni občani, za priložnost, da smo lahko Mestno občino Kranj skupaj z vami peljali naprej, na bolje. Hvala za zaupanje!

Se vidimo!

« Seznam člankov