V prenovljenem parku La Ciotat postavili kip Prešernovega francoskega sodobnika

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z mestom La Ciotat postavila kip Prešernovega francoskega sodobnika v prenovljenem parku v centru Kranja, ki nosi ime prvega mesta, s katerim se je Kranj pobratil. Doprsni kip Alphonsa de Lamartina (1790–1869) je peti v Parku La Ciotat na t. i. poti Prešernovih sodobnikov.

 

Mestno občino Kranj (MOK) je obiskala delegacija iz francoskega La Ciotata, mesta, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958. La Ciotat se je pridružil kulturnemu projektu MOK, pri katerem se z doprsnimi kipi v parku poklanjajo literarnim velikanom svetovnih razsežnosti. Pot Prešernovih sodobnikov se je začela lansko jesen v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije in predstavlja rdečo nit parka, ki simbolizira mednarodno povezovanje. Doprsni kip Alphonsa de Lamartina, ki ga je doniralo mesto La Ciotat, sta danes odkrila župan MOK Matjaž Rakovec in podžupanja mesta La Ciotat Geneviève Boissier.

 

Tako kot Prešeren je imel tudi Alphonse de Lamartine svojo julijo. Moč ljubezni do ženske je ponazoril s podobami iz narave. Pozneje je bil tudi župan v svojem rodnem mestu (Mâcon) in se podal v politiko.

»Mestu La Ciotat se iskreno zahvaljujem za sodelovanje. Združuje nas dolgoletna vez, ki jo bomo skrbno negovali tudi v prihodnje. Kip francoskega pesnika Lamartina je prvi, ki ga postavljamo v prenovljenem parku. Povsod, kjer vidite zdaj zemljo, bo jeseni zeleno. Posejali bomo travo in zasadili okrasne rastline. Med prenovo parka nismo odstranili nobenega drevesa. Razmišljamo, da bi posadili še kakšno. Tako je sedaj videti naš park, ki ponazarja mednarodne vezi Kranja s tujino. Te so se po pandemiji močno okrepile, kontaktirajo nas z vseh koncev sveta. Ravno včeraj smo se vrnili iz ZDA, kjer smo sklenili novo pobratenje, in sicer z mestom Colorado Springs. Zagnano nadaljujemo mednarodno sodelovanje,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec, ki je podžupanji mesta La Ciotat predal tudi listino Pot Prešernovih sodobnikov v spomin na sodelovanje pri projektu.

 

»V čast mi je, da smo se zbrali v parku, ki nosi ime po našem mestu La Ciotat. Še zelo dobro se spominjam odprtja tega parka leta 2008, ko sva tu stala z zdaj že pokojnim županom Patrickom Borejem. Danes vašemu mestu podarjamo kip enega od naših slavnih poetov Alphonsa de Lamartina. Nekaj časa je živel tudi v La Ciotatu. O mestu je napisal: 'Srečen človek, ki se rodi in umre na soncu, srečen tisti, ki ima hišo in vrt svojih očetov ob tem morju, kjer je vsak val iskrica, ki osvetli zemljo.' Kranj nima morja, pa vendar bi njegove besede lahko veljale tudi za vas, ker se vsakič, ko vas obiščem, zavedam, da je v vašem mestu lepo živeti. Naši mesti sta pobrateni že 64 let. Prijateljstvo bomo še naprej negovali. Ta volja je dokaz odprtosti, zavedanja, da smo si podobni. In da nas različnost ne razdvaja,« je zbrane nagovorila podžupanja mesta La Ciotat Geneviève Boissier, ki se je pred prireditvijo na občini vpisala tudi v častno knjigo MOK.

 

Za kulturni program so poskrbele kranjske osnovnošolke in gimnazijke. Nastopil je zborček Osnovne šole Orehek, in sicer Marcela Oblak, Manca Oblak, Anja Kapler, Lucija Kalan in Eva Šifrer pod mentorstvom učiteljice Katje Eržen Bratina, Lamartinovo Osamljenost sta recitirali Paulina Lina Tomažič z Gimnazije Franceta Prešerna Kranj pod mentorstvom profesorice Marije Vreček Sajovic in Ivana Nagode z Gimnazije Kranj, s prečno flavto pa je dogodek pospremila Urša Poljanec z Gimnazije Kranj, slednji sta nastopili pod mentorstvom profesorice Tine Lušina Basaj.

 

MOK si želi, da bi občani živeli s parkom La Ciotat – na novih klopeh za hip pobegnili od hitrega ritma, morda prebrali v parku kakšno knjigo ali poklepetali s prijatelji. Ob vsem tem pa našli tudi sami kakšno lepo misel kot navdih iz mojstrovin pesnikov, Prešernovih sodobnikov, ki se jim občina poklanja v parku.

Fotografije: Saša Despot/Mediaspeed

Kategorije:
sporocila-za-javnost