Skoči na glavno vsebino
Za medije

Vezi, ki gradijo svet

31. 3. 2023

Od nekdaj sem rad potoval povsod po svetu, če je le bila možnost. Že zelo mlad sem vsak priložnostni zaslužek namenil temu, da sem nekam odpotoval. Najprej po naši bivši skupni državi, potem pa vedno dlje. Zanimalo me je, kaj je »za ovinkom«. Skozi potovanja, tako zasebna kot pozneje športna in poslovna, sem spoznaval razsežnosti sveta in pomen povezovanja ter prenašanja dobrih praks med vsemi, ki živimo na tem planetu. Povezanost z drugimi mesti in koristi, ki jih ta prinaša, v Mestni občini Kranj (MOK) zadnja leta intenzivno udejanjamo. Ideje o pobratenju mest so se začele porajati že pred veliko leti, in sicer po drugi svetovni vojni na pobudo županov in prebivalcev mest, ki so preživeli vojno. Prvo pobrateno mesto je bil mediteranski La Ciotat leta 1958.

 

A pobratenje ne sme biti le črka na papirju. Ključ do uspešnega pobratenja in nadaljnjega sodelovanja je izbira pravega partnerja. Partnerske skupnosti naj bi si bile večinoma podobne ali pa dopolnjujoče. Včasih je bil trend, da je šlo za podobno zemljepisno lego, število prebivalcev ipd. Kranj je to v zadnjem mandatu močno presegel – prestopili smo na višjo raven in se začeli bratiti tudi s precej bolj oddaljenimi in večjimi. Prvič v zgodovini smo se pobratili z mesti izven Evrope, tudi s kitajskim Džangdžakovom in ameriškim Colorado Springsom, katerih delegaciji sta obiskali Kranj v zadnjem mesecu.

 

Včasih kdo vpraša, ali so takšni obiski predvsem turistične narave. Niso. Z Džangdžakovom in Colorado Springsom smo se povezali zaradi sodelovanja na področju gospodarstva in športa ter povezovanja z osnovnimi in srednjimi šolami. Že prvi obisk Američanov smo izkoristili za to, da smo jim pokazali Kovačnico, kjer so jih s svojimi izdelki prepričali mladi kranjski podjetniki, srečali so se z ameriško veleposlanico, obiskali so podjetja Goodyear, Iskraemeco in 3fs ter Gimnazijo Franceta Prešerna, s katero so začeli sodelovati že lani, v prvem projektu pobratenja. Tudi tokrat so kranjski srednješolci predstavnike mesta, kjer je sedež ameriškega olimpijskega in paraolimpijskega komiteja, navdušili s predstavitvijo dosežkov. Stekli so že pogovori o nadaljnjem sodelovanju, od katerega bodo imeli koristi prebivalci obeh mest.

 

Tudi delegacija Džangdžakova je obiskala obe gimnaziji, ogledali so si informacijski center SOS proteus in smučarske skakalnice, kjer so se kalili tudi dobitniki lanskih olimpijskih medalj, ki so jih osvojili na prizorišču olimpijskih iger (OI) v Džangdžakovu. Srečali so se s podjetjem Mana Original, ki je pri njih izdelovalo del smučarskih skakalnic za OI 2022. Delegacija je predlagala izmenjave šolarjev in učiteljev, ki bi šli na Kitajsko.

 

Marca smo podpisali tudi namero o sodelovanju z madžarskim Székesfehérvárjem in postavili doprsni kip Prešernovega sodobnika Sándorja Petőfija v Parku La Ciotat.

 

Ponosen sem, da smo v zadnjem času naredili pomembne mednarodne korake tudi s predstavitvami Kranja na velikem odru od Švice do Črne gore. Uvrstili smo se v mednarodno misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, ponašamo se še z nazivom evropska destinacija odličnosti 2023. Na ta način Kranj uvrščamo na svetovni zemljevid in mu vračamo sloves, ki mu pripada. Obenem pa le združeni lahko bolje skrbimo za ohranjanje našega planeta, kar je trenutno ključno in največji izziv.

 

Se vidimo!

« Seznam člankov