Skoči na glavno vsebino
Medijsko središče

Vezi med ljudmi

27. 01. 2022

Gimnazijski časi so bili med najlepšimi trenutki mojega življenja. Predvsem zato, ker me prijateljstva, stkana v tistem obdobju, še danes bogatijo in polnijo s pozitivno energijo. Darjan, Berčo, Iki, Andi, Pepi, Tomaž in Rok me ob vsakem srečanju vrnejo v čas, ko smo na kranjskih ulicah živeli svojo mladost v vsej njeni polnosti. Verjamem, da je umetnost dobrega življenja odvisna od povezanosti in naklonjenosti med ljudmi, v različnih oblikah. Tako kot vezi med posamezniki so pomembne tudi vezi med različnimi narodi. Slovenska himna, ki sodi med največje narodne simbole, časti prijateljstvo, bratske odnose, povezanost, strpnost in svobodo. Svojo narodno idejo združuje z mednarodnostjo in na ta način presega nacionalizem, nasprotuje prepirom in vojnam. V čast Zdravljici in avtorju njenega besedila, po katerem naše mesto simbolično imenujemo Prešernovo mesto, ter nekdanji dolgoletni narodni himni Naprej zastave slave Simona Jenka smo v Mestni občini Kranj v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisali javni natečaj za izbiro najprimernejše rešitve za Park slovenske himne v Kranju.

 

Prav pozitiven odnos in povezanost med ljudmi tudi izven meja naše države in celine, ki sega prek političnih sistemov in politike, je bilo glavno vodilo pri pobratenjih z dvema velikima mestoma, ki smo ju sklenili v zadnjem obdobju. Decembra lani smo se tako pobratili s prvim mestom izven Evrope, s kitajskim mestom Zhangjiakou, ki ima 4,65 milijona prebivalcev in bo februarja eno od prizorišč zimskih olimpijskih in paralimpijskih iger. 43 slovenskih športnic in športnikov se bo udeležilo letošnjih OI, med njimi bodo tisti iz kranjskih športnih klubov nastopili v štirih panogah. Večina prav na prizorišču Zhangjiakou. Kot predsednik Hokejske zveze Slovenije sem se imel priložnost udeležiti olimpijskih iger v Sočiju in Pjongčangu. Zato vem, kako dobrodošlo je, da imaš v mestu, kamor prihajaš, tudi neko vez z domačim krajem. V tej zgodbi pa smo lahko še posebej ponosni tudi na to, da je del tamkajšnjega skakalnega centra, ki velja za najbolj sodobnega na svetu, naredilo podjetje iz Kranja. Rusijo sem najpogosteje obiskal zaradi hokeja na ledu. Vedno znova name naredi vtis. Veseli me, da je Kranj dobil priložnost, da prav ta teden z mestom Jekaterinburg, prestolnico Urala in četrtim največjim mestom v Rusiji po številu prebivalcev (približno 1,4 milijona), vzpostavi trajno, bratsko vez.

 

Mesti imata kar nekaj stičnih točk: v Kranju živi precej Rusov, ki so delali ali še delajo tu, Iskratel ima v Jekaterinburgu podružnico, na obeh kranjskih gimnazijah se dijaki učijo rusko … Ob podpisu pobratenja med mestoma sem županu Jekaterinburga izročil pisma s predlogi za sodelovanje obeh gimnazij v Kranju, Fakultete za organizacijske vede in Prešernovega gledališča Kranj. Zanimivo naključje je tudi, da je bil prvi mednarodni kip med Prešernovimi sodobniki, ki smo ga postavili v parku La Ciotat, prav kip Mihaila Jurjeviča Lermontova. Prav tako pa so zanimive naslednje podobnosti: Jekaterinburg ima spomenik kreditne kartice, Kranj spomenik bitcoina, z Jekaterinburgom je močno povezan fizik Aleksander Popov, pomemben pri izumu radia. V Kranju je v prvotni Iskri nastal znameniti telefon ETA 80, poznan tudi kot fitipaldi. Zaradi vsega tega verjamem, da moramo razlike in podobnosti med ljudmi ter narodi izkoristiti za to, da nas bogatijo. Razumevanje, sodelovanje in prijateljstvo pa so vodila za boljši jutri.

 

Se vidimo!

 

Matjaž Rakovec Vaš župan

« Seznam člankov