Županov kabinet gosti likovna dela priznanih slovenskih umetnikov

Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj je del stalne zbirke iz svojih depojev za eno leto postavila na ogled v prostore Mestne občine Kranj. Likovna in kiparska dela dvajsetih priznanih slovenskih umetnikov zdaj krasijo pisarne in prostore pred Kabinetom župana MOK Matjaža Rakovca. Ta je 10. junija popoldne na predstavitev razstave povabil tudi avtorje oziroma njihove dediče ter se jim zahvalil, ker so likovne umetnine podarili prav Mestni občini Kranj.

 

V prostorih županstva so razstavljena dela Jožeta Ciuhe, Milana Eriča, Zvonka Čoha, Janeza Boljke, Silvestra Komela, Luja Vodopivca, Franca Novinca, Andreja Jemca, Franka Vecchieta, Valentina Omana, Božidarja Jakca, Franceta Slane, Franca Miheliča, Zmaga Jeraja, Emerika Bernarda, Rudolfa Kotnika, Jožeta Tisnikarja, Jožeta Slaka – Đoke, Nikolaja Omerse in Klavdija Palčiča. Gre za del stalne zbirke iz depojev Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj (GPN Kranj) in veliko večino del so avtorji oziroma njihovi dediči donirali v stalno zbirko.

 

Skupna fotografija delo Spopad

Od desne proti levi: župan MOK Matjaž Rakovec, vodja GPN Marko Arnež, podžupan Janez Černe,

Zvonko Čoh, Milan Erič in Franc Novinc. V ozadju delo Andreja Jemca z naslovom Spopad (1999).

 

 

Župan MOK Matjaž Rakovec in vodja GPN Marko Arnež sta se jim na predstavitvi razstave zahvalila za dragoceno darilo Prešernovemu mestu. »S svojo odločitvijo in velikim čutom za kulturo omogočate, da je vrhunska umetnost dostopna širšemu krogu ljudi,« je povedal župan Rakovec. Marko Arnež se je nato skupaj z gosti sprehodil po razstavi, še prej pa je na kratko predstavil tudi poslanstvo in načrte Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj.

 

Milan Erič in Zvonko Čoh

Umetnika Milan Erič (levo) in Zvonko Čoh pred skupnim delom z naslovom Slovenska aktualna politika (2018)

 

Ta zdaj po odločitvi kulturnega ministrstva spet spada pod okrilje Gorenjskega muzeja in Arnež si zaradi tega obeta še boljše delovanje GPN. Izrazil pa tudi upanje, da se bo nadaljevalo dobro sodelovanje z novim upravnim odborom Prešernovega sklada, predvsem, da bo GPN lahko kot doslej vsako leto gostila aktualne nagrajence. Z županom in podžupanom Janezom Černetom so se dogovorili, da bodo v prostorih MOK tudi v prihodnje postavljali razstave del iz depojev GPN. »Slike namreč zaživijo šele, ko jih damo na ogled,« je ob tem povedal Arnež.

 

 

Zbirka vrhunskih del likovnih umetnikov

Galerija deluje že od leta 1994 in je v tem obdobju priredila številne razstave in spremljevalne dogodke ter izdala kataloge in publikacije (prav vse so zdaj na voljo tudi v elektronski obliki). »Obiskovalcem omogočamo, da se lahko prepustijo umetniškemu svetu Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada,« je strnil Arnež.

 

GPN ima sicer od 132 nagrajenih likovnih umetnikov v zbirki dela kar stotih avtorjev, skupno pa ima v upravljanju in hrambi že 1044 umetniških del. Lani jih je pridobila 50, kar 49 od tega so avtorji oziroma zbiralci podarili.

 

»Umetnost nas duhovno bogati in s tem tudi osebnostno rastemo. Zagotovo pa se ob ogledovanju lepega zaradi občutkov ugodja vselej sprostimo. In to v tem času še kako potrebujemo,« je razstavo pospremil župan Matjaž Rakovec, ki je gostom v zahvalo podaril knjigo Dragocenosti starih mestnih jeder. Gre za monografijo zgodovinskih mest Slovenije, med njimi je tudi Kranj.

 

Skulptura Janeza Boljke Komel

Delček razstave v prostorih Kabineta župana MOK: skulptura z

naslovom Saksofonist Janeza Boljke (1967), v ozadju likovno

delo Silvestra Komela z naslovom Izziv k novemu (1977)