FRANCE PIBERNIK †

France Pibernik, pesnik, pisatelj, esejist, in literarni zgodovinar je bil član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN ter častni občan Mestne občine Kranj. Spominjali se ga bomo po njegovem prispevku k ohranjanju slovenskega jezika in literature ter obsežnem literarnem ustvarjanju.

 

Pibernik je začel svoje literarno ustvarjanje s poezijo in napisal sedem pesniških zbirk, kjer je izražal svoje notranje doživljanje, predvsem svojo globoko povezanost z domačo pokrajino. Prav tako se je odzival na duh svojega časa. Poleg poezije se je posvetil tudi strokovnemu delu na področju slovstvene zgodovine, raziskujoč tradicijo, modernizem, in avantgardo. Pisal je tudi o Kranju ter aktivno sodeloval pri različnih literarnih projektih, med drugim pri izdajah Kranjskih zbornikov in ediciji Prešernova pot v svet. Kot profesor na Gimnaziji v Kranju je učencem predstavil lepoto slovenskega jezika in pomen slovenske literature za ohranjanje slovenske kulture. Poleg tega je raziskoval zamolčano slovensko literarno ustvarjanje zunaj Slovenije, zlasti v Argentini.

 

France Pibernik je pustil neizbrisen pečat na področju slovenske kulture in književnosti s svojim literarnim delom, raziskavami ter poučevanjem.