MARIJA IN ANDREJ ŠTREMFELJ

Andrej Štemfelj je alpinist in gorski vodnik, eden najboljših himalajskih plezalcev na svetu. V svoji bogati alpinistični karieri je bil na sedemnajstih odpravah v Himalajo in še na šestih v druga tuja gorstva. Še vedno je edini Slovenec, ki je bil dvakrat na najvišjem vrhu sveta. Kot prvi zakonski par sta bila leta 1990 na vrhu z ženo Marijo. V osemdesetih letih je bil načelnik AO Kranj, od leta 2004 do 2010 načelnik Komisije za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije. Dvakrat je bil inštruktor v šoli za nepalske gorske vodnike, od tega enkrat vodja, leta 2019 je dobil zlati cepin za življenjsko delo.

 

Marija Štremfelj je alpinistka, športna plezalka in gorska vodnica. V AO Kranj se je vpisala leta 1975 in do danes opravila številne alpinistične vzpone doma in v tujini. Kot prva Slovenka je leta 1986 presegla višino 8000 m. Na vrhu Mt. Everesta (1990) je bila kot prva Slovenka in 13. ženska na svetu.

 

Vidnih dosežkov ne enega ne drugega ne bi bilo toliko, če si ne bi vsa desetletja zakonca brezpogojno stala ob strani in se pri vsem popolnoma podpirala. Nekaj izjemnih rezultatov sta dosegla tudi skupaj. Kot dolgoletna življenjska sopotnika si vse dosežke enega in drugega delita in jih dojemata kot skupne.