Dan mednarodnega povezovanja Kranja 2023

V okviru dneva mednarodnega povezovanja Kranja je Mestna občina Kranj gostila župane in druge predstavnike svojih pobratenih in prijateljskih mest.

 

Vrhunec dogodka je bila mednarodna konferenca "Think Green, Go Sustainable,"  oziroma po slovensko Misli zeleno, deluj trajnostno, na kateri je Kranj predstavil svoje trajnostne prakse, svoje trajnostne aktivnosti pa so predstavili tudi iz tujine. Med udeleženci konference so bili župani, veleposlaniki in predstavniki mest iz enajstih držav.

 

Osrednje predavanje je izvedla priznana klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ki je poudarila pomen ukrepov za podnebno nevtralnost.

 

V ospredju je bila vključenost Kranja v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030 in naziv evropska destinacija odličnosti 2023. Poleg tega so predstavili trajnostne pristope v turizmu, mobilnosti ter krožnem gospodarstvu. Konferenca se je zaključila z mednarodnimi primeri trajnostnih praks drugih mest.

 

 

Župan Matjaž Rakovec je poudaril pomen mednarodnih povezovanj za izmenjavo izkušenj, spoznavanje dobrih praks ter razumevanje raznolikosti. Po pandemiji so se osredotočili na trajnost in prejeli pomembne potrditve na evropski ravni. Prizadevajo si za uveljavljanje trajnostnih praks že pri otrocih.

Na konferenci so sodelovali tudi srednješolci in osnovnošolci ter razpravljali o zelenih in trajnostnih temah.

 

Preberi več: