Aktualno

Datum objave: 10. 2. 2022

Prispevajte k Strategiji za mlade v Mestni občini Kranj in izpolnite anketo

Mestna občina Kranj z mladinskimi organizacijami in organizacijami za mlade v Kranju pripravlja Strategijo za mlade.

 

V dokumentu bodo zbrani konkretni ukrepi za mlade s področja izobraževanja, stanovanjske politike, zaposlovanja, mobilnosti, prostega časa in participacije ter drugih področij, ki bodo skozi proces priprave strategije prepoznani kot pomembni za mlade. 

 

Če imate med 15 in 29 let, v Kranju prebivate, se izobražujete, delate ali ga obiskujete, vabimo k izpolnjevanju ankete!

 

Anketa je na voljo na tej povezavi do 11. marca 2022.

 

Za sodelovanje se vam že vnaprej lepo zahvaljujemo.

 

 


Datum objave: 18. 1. 2022

MOVIT, Zavod za razvoj mobilnosti mladih vabi na informativna dneva

 
  • 19. 1. 2022 za Erasmus+: Mladina

in

  • 20. 1. 2022 za Evropsko solidarnostno enoto.

 

Program in povezavo do prijave najdete tukaj.

Dogodka bosta izvedena v obliki webinarja in sta odprta za vse potencialne prijavitelje, tako organizacije, institucije, kot neformalne skupine.

 


Datum objave: 18. 1. 2022

Vabilo Zavoda IZRIIS, informacijski izobraževalni inštitut za izobraževanja in svetovanje

 

  • vabijo na BREZPLAČNO on-line izobraževanje o škodljivosti tobaka in alkohola za dijake slovenskih srednjih šol, ki poteka v petih sklopih.

 

Motivacijske in interaktivne vsebine po metodi "learning by doing" najdete tukaj.

 


Datum objave: 13. 12. 2021

Leto 2022 bo Evropsko leto mladih

 

Slovenija je z uspešno zaključenimi pogajanji o razglasitvi Evropskega leta mladih 2022 dosegla nov pomemben mejnik slovenskega predsedovanja na področju mladine in odprla vrsto priložnosti za mlade v letu 2022. Mladim naproti pa prihaja tudi Mestna občina Kranj, ki pripravlja strategijo za mlade.

 

Svet Evropske unije je 10. decembra potrdil dogovor političnega trialoga z Evropskim parlamentom, ki ga je slovensko predsedstvo doseglo 6. decembra 2021 z zapiranjem še zadnjih odprtih vprašanj o proračunu. Evropsko leto mladih bo tako v ospredje postavilo glas mladih, s tem pa številne plati življenja mladih od izobraževanja, zaposlovanja pa vse do dobrega počutja, njihove samozavesti in zdravja, kulturnega udejstvovanja in iskanja rešitev za izzive prihodnosti.

 

V prihajajočem letu bodo tako v državah članicah kakor tudi v okviru Evropske komisije v sodelovanju z drugimi institucijami EU, organizacijami civilne družbe in mladimi vse leto organizirane številne dejavnosti (konference, dogodki ter informativne in promocijske kampanje) na evropski, državni, regionalni in lokalni ravni. Te bodo naslavljale prednostne naloge, ki so poudarjene v ključnih ciljih na področju mladine, kot so enakopravnost in vključenost, trajnost, duševno zdravje in dobro počutje ter kakovostna zaposlitev. V evropsko leto mladih bodo vključeni tudi številni mladi, ki bivajo zunaj EU.

 

Evropsko leto mladih bo tesno povezano z izvajanjem instrumenta NextGenerationEU, ki mladim zagotavlja nove perspektive, vključno s kakovostnimi delovnimi mesti ter možnostmi za izobraževanje in usposabljanje, poleg tega pa podpira udeležbo mladih v družbi. V letu 2022 bo Slovenija pripravila nov nacionalni program za mladino za naslednjih deset let. V pripravo bodo vključevali tudi mlade in si tako začrtali program, ki bo od mladih za mlade in za prihajajoče generacije.

 

Več informacij je na voljo v tej novici Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

 

Boljše razmere za mlade v prihodnje tudi v Kranju

Mladim naproti pa prihaja tudi Mestna občina Kranj, ki pripravlja strategijo za mlade. »S tem vzpostavljamo pogoje za kakovostno in zdravo prihodnost mladih, za boljši jutri. Dobro se zavedamo, kako pomembna je skrb za rodove prihodnosti. Ker si želimo napredno in okolju prijazno družbo, se preobražamo v trajnostno, zeleno in pametno skupnost. Naše aktivnosti in koncepti so naravnani trajnostno na vse več področjih. Z veseljem prisluhnemo pobudam mladine. Zgolj s skupnimi močmi in konstruktivnim dialogom bomo namreč napredovali tudi kot skupnost,« je ob tem povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 


ZAVOD MEPI

VABILO K SODELOVANJU NA MLADINSKEM NATEČAJU

ZA KRATKI FILM "KEEP IT COOL – ZGODBE PODNEBNIH SPREMEMB"

 

Keep it Cool natečaj

 

Z vami delimo novico o lansiranju mladinskega natečaja za kratki film, pri pripravi katerega smo se na Zavodu MEPI skupaj z British Councilom in WWF Adria pridružili Britanskemu veleposlaništvu v Ljubljani.

 

Natečaj poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, in v sodelovanju z RTV Slovenija. 

 

Veseli bomo, če bo lahko eno od teh prizadevanj postala tudi udeležba na našem natečaju »Keep it Cool – Zgodbe podnebnih sprememb«, ki je nastal z namenom vključevanja mladih v aktivnosti v sklopu priprav na Podnebno konferenco Združenih narodov COP26, ki bo od 1. do 12. novembra potekala v Glasgowu. Želimo si namreč, da imajo mladi preko njihovih unikatnih pogledov v lokalno okolje in naravo možnost sodelujočim na podnebnem vrhu COP26 sporočiti, da so podnebne spremembe že postale del našega vsakdana in da je napočil skrajni čas za sprejetje ambicioznejših ukrepov v boju za ohranitev našega planeta. 

 

K sodelovanju vabimo vse mlade med 13. in 20. letom starosti. Svoje kratke filme lahko prijavijo posamezniki ali skupine, ki jih lahko sestavlja največ 5 članov. Prijava filmov je priporočljiva pod vodstvom mentorja. Dolžina kratkih filmov ne sme preseči 3 minut, vključno s končno špico.

 

Prijave na natečaj sprejemamo preko spletne prijavnice na naši spletni strani www.keepitcool.si, kjer lahko najdete tudi razpisno dokumentacijo in ostale pomembne informacije v povezavi z natečajem. Rok za končno oddajo kratkih filmov je 10. oktober 23:59. 

 

Vse zainteresirane vabimo na 1. spletni seminar v ponedeljek, 28. junija, ob 15h, na katerem bodo podrobneje obrazloženi vsebina in razpisni pogoji natečaja ter tema podnebnih sprememb, za predstavitev katere bodo poskrbeli predstavniki WWF Adria. Prijava je možna preko prijavnega obrazca na naslednji povezavi: https://forms.gle/v1MvBxUx58hvJHnu8.

 

Na seminarju so dobrodošli tako mentorji kot mladi.

Za vsa dodatna vprašanja in informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu info@keepitcool.si.

V upanju na srečanje in bodoče sodelovanje vas lepo pozdravljamo.

 


Movit zavod za razvoj mobilnosti mladih, Ljubljana sporoča, da prihaja Evropski teden mladih!

 

To je prireditev, ki vsaki dve leti poteka že od leta 2003 in predstavljajo priložnost za predstavitev številnih priložnosti, ki jih Evropska unija ponuja mladim, razprave o temah, aktualnih za mlade in mladinski sektor, ter predstavitev zgodb o uspehih.

 

Letos bo od 24. do 30. maja pod naslovom ‘Naša prihodnost je v naših rokah’.

 

Vabijo neformalne skupine mladih, mladinske centre, lokalne mladinske svete in mladinske organizacije, da se vključijo v Evropski teden mladih s svojimi aktivnostmi in kandidirajo za sredstva. Rok za prijavo na razpis je 17. maj 2021.

 


Anketa za mlade

 

Na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem so pripravili anketo, s katero bodo poskušali zaznati temeljne probleme mladih med 15. in 34. letom, ter ugotoviti, kako se ti problemi razlikujejo med območji v Sloveniji. Da bi dobili čim bolj kakovostne in rezultate in na tej podlagi predlagali ustrezne rešitve, vabijo k sodelovanju čim več mladih.

 

Anketa je dostopna tudi na tej povezavi

 


Skupina »KRprostovoljci«

 

Odprta je skupina »KRprostovoljci« v Google skupinah za komuniciranje, izmenjavo mnenj in stališč med člani različnih civilnih organizacij in društev prek brskalnika oziroma s pomočjo orodja Google. Če bi začeli prejemati sporočila in sodelovati v skupini, pišite na maja.pritekelj@kranj.si.

 

Skupina je namenjena povezovanju in komunikaciji med člani, ki so aktivni v mladinskih organizacijah in drugih društvih v Kranju. Namenjena je tudi povezovanju lokalne civilne družbe in občine ter izmenjavi mnenj in stališč.

 

 

Aktualne razpise lahko spremljate tukaj.

 


MLADI MESTNE OBČINE KRANJ – ČESTITKE OB MEDNARODNEM DNEVU MLADIH

Danes, 12. avgusta 2021, praznujemo mednarodni dan mladih.

Združeni narodi so leta 1999 razglasili 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da se vsako leto razpravlja o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade.

Namen mednarodnega dneva mladih je opozarjanje na položaj, vlogo, pravice in dolžnosti mladih, pa tudi na izzive, s katerimi se soočajo v obdobju prehoda v odraslost.

V letošnjem letu je vodilna tema mednarodnega dneva mladih preoblikovanje prehranskih sistemov, pa tudi sledenje ciljem Agende 2030, kot so preprečevanje revščine in socialne izključenosti ter preprečevanje globalnega segrevanja.

Mladi v Mestni občini Kranj se združujejo v različnih formalnih in neformalnih skupinah v okviru nevladnih organizacij. Mestna občina Kranj stopnjuje podporo in sofinanciranje mladinskih aktivnosti v Kranju. Tudi pobude mladih in njihovih predstavnikov, so skoraj vedno dobro sprejete in tudi podprte.

Mestna občina Kranj pripravlja Strategijo Mestne občine Kranj za mlade, Kranj KR ZA mlade. Objavljena bo tudi anketa prebivaš - se izobražuješ – delaš – ali zadržuješ v Kranju, v upanju, da pridobimo pogled mladih, njihovih želja in potreb v Kranju.

Z željo po nadaljnjem sodelovanju, vam ob mednarodnem dnevu mladih iskreno čestitamo.