Prvi trajnostni grbinasti poligon iz žlindre v Sloveniji je v Kranju

Od petka, 15. oktobra, je Kranj, točneje Planina 1, bogatejši za prvi trajnostni grbinasti poligon iz žlindre v Sloveniji (angl. pumptrack). Je plod sodelovanja partnerstva Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, Skupine SIJ - Slovenske industrije jekla, podjetja Batt Crew in društva Dejmo ter Mestne občine Kranj.

 

Na Planini 1, na območju zelenice med stanovanjskimi bloki in poleg športnih igrišč je zdaj na voljo za rekreacijo še kolesarski poligon z dostopnimi potmi in urejeno okolico z urbano opremo. Namenjen je različnim ciljnim skupinam (otroci, mladina) in tako primeren za vse velikosti koles, rolke, rolerje in skiroje. Skupna površina poligona in zelenih površin je 230m2, vložek MOK v projekt je dobrih 14.000 evrov.

 

Foto: Aleš Fevžer

 

Gre za prvi tovrstni grbinasti poligon v Sloveniji in je plod sodelovanja petih partnerjev: poleg Skupine SIJ - Slovenske industrije jekla, ki je donator žlindre, in Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez pri projektu sodelujeta še Batt Crew kot graditelj poligonov in Športno kulturno društvo Dejmo kot motivator kolesarskih navdušencev. Ti v letu 2022 načrtujejo uresničitev še treh takih edinstvenih projektov po Sloveniji. Izgradnja trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre namreč sledi načelom krožnega gospodarstva, saj je pri njihovem nastanku kreativno uporabljena žlindra, stranski proizvod jeklarske industrije. Ta pri gradnji nadomesti drobljenec iz kamna in tako prispeva k zmanjšanju porabe naravnih virov.

 

Žlindra se že uporablja pri gradnji cest, zdaj pa so črno jeklarsko žlindro različnih granulacij, ki jo predelujejo v SIJ Acroniju, prvič uporabili pri gradnji grbinastega poligona in z njo zgradili grbine in zavoje ter uredili drenažo.

 

 

V Skupini SIJ, največji jeklarski skupini v Sloveniji, si ves čas prizadevajo za razumevanje jekla kot široko uporabnega materiala, tudi v športu in športni infrastrukturi. Tako na področju sponzorstev veš čas razvijajo kreativne ideje in projekte za uporabo jekla in stranskih proizvodov, ki nastajajo pri proizvodnji jekla.

 

Na poti do trajnosti in zdravja za vse generacije

»V Skupini SIJ izdelujemo jeklo po načelih krožnega gospodarstva. Krožno je tudi vijuganje po teh grbinah. Prepričana sem, da bodo te grbine mladim v veselje, spodbuda za rekreacijo in prebujanje jeklene volje, te notranje moči za vztrajnost in neomajnost na poti do cilja, ki je že od nekdaj tudi v značaju Skupine SIJ. Vesela sem, da se je Mestna občina Kranj odzvala na našo pobudo in da danes predajamo v uporabo prvi trajnostni poligon iz žlindre v Sloveniji,« je na otvoritvi dejala Katja Krumpak, vodja korporativnega komuniciranja v Skupini SIJ.

 

Skupina SIJ in OKS - ZŠZ s projektom trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre nadgrajujeta svoje sponzorsko sodelovanje. Od leta 2014 v lokalnih skupnostih po Sloveniji postavljajo jeklene poligone za vadbo na prostem. Prav v Kranju, pod Šmarjetno goro, so dva dni pred otvoritvijo trajnostnega grbinastega poligona predali v uporabo 16. jekleni poligon, ki omogoča vadbo lokalnim prebivalcem skozi vse leto. »To je dokaz, da skupaj zmoremo več. Smo močnejši. In kakovostno preživljanje prostega časa v lokalnem okolju je izjemno pomembno,« poudarjajo v Skupini SIJ in OKS - ZŠZ.

 

»Pomembna vloga OKS - ZŠZ je tudi skrb za to, da se s športom v svojem prostem času ukvarja čim več ljudi. Prizadevamo si ustvarjati okolje, ki spodbuja k ukvarjanju s športom in športna infrastruktura je seveda pogoj, da imamo široko paleto možnosti. Če pri tem uspemo delovati trajnostno, je zadovoljstvo seveda še večje. Grbinasti poligoni so danes zelo atraktivna in priljubljena športna igrišča. Namenjena so tako otrokom in mladim kot odraslim, za rekreacijo ali tekmovanja. Hkrati pa ponujajo tudi zelo odprte možnosti za uporabo opreme: kolo, skiro, rolke, rolerji, lahko jih tudi samo pretečemo,« je na otvoritvi povedala Taja Škorc, direktorica oddelka športa za vse in športa na lokalni ravni na OKS - ZŠZ. Obenem se je zahvalila občini Kranj, Skupini SIJ in vsem vključenim, da so tudi s tem dogodkom lahko obeležili 30. rojstni dan slovenske krovne športne organizacije.

 

 

Projekt trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre odseva tudi družbeno odgovornost do slovenskih občin, ki običajno financirajo izgradnjo lokalne športne infrastrukture. Z donacijo žlindre bodo stroški gradnje nižji, kar pomeni, da bo za občine in tako prebivalce lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji športna infrastruktura laže dosegljiva in bolj dostopna. »Vesel sem, da predajamo v uporabo grbinasti poligon prav v okolju, kjer sem sam preživljal svojo mladost. Na Mestni občini Kranj želimo ponuditi osnovo – športno in infrastrukturno, ki je pogoj, da se mladi in odrasli razvijajo ter ohranjajo svojo telesno zmogljivost,« je bil navdušen podžupan MOK Robert Nograšek.

 

Ljubezen do kolesarjenja – od gora do mest

S postavitvijo trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre gradijo športno infrastrukturo za celotno skupnost in za vse generacije ter spodbujajo gibanje na prostem, obenem pa varujejo naravne vire. »Pomembno je, da ne kopljemo novih naravnih virov, ampak uporabimo tisto, kar že imamo na voljo. Z žlindro kot nadomestkom smo se srečali prvič. Po opravljenih preiskavah smo se odločili, da s pomočjo tega materiala zgradimo grbinaste poligone. Naredili smo nekaj, na kar smo vsi skupaj ponosni,« je po uspešnem začetku zastavljenega projekta povedal Janez Bajda iz podjetja Batt Crew. To je znano kot graditelj gorskokolesarske infrastrukture, h kateri zdaj lahko pripišejo tudi omenjeni poligon.

 

Bajda je ob tem predstavil posebnosti grbinastih poligonov, med katerimi je izstopajoča ta, da se je po njih s kolesi mogoče voziti zgolj z gibanjem telesa, brez poganjanja pedalov. Vse otroke je tudi pozval k varni uporabi poligona, upoštevanju pravilne smeri vožnje po njem in, seveda, k uporabi čelade.

 

 

Pestro dogajanje v Kranju je povezoval Dejan Gorenc iz društva Dejmo. Otvoritev so s pevskimi nastopi dodatno popestrili otroci iz vrtčevskih enot Najdihojca in Mojca. Vsem prisotnim so organizatorji pripravili tudi krajšo predstavitev lastnosti in uporabnosti žlindre, kolesarja in inštruktorja Matej Žan in Jan Porič pa sta poskrbela za najmlajše, ki so se spopadli s Foksijevimi izzivi na pripravljenem poligonu.

 

Celotno sporočilo za javnost, ki so ga pripravili v OKS – ZŠZ, je na voljo tukaj.

 

Kategorije:
aktualno