Župan na Dunaju napovedal korenite spremembe pri upravljanju mesta

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec se je na povabilo Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) udeležil dvodnevnega foruma Bridge for Cities na Dunaju in kot edini predstavnik iz Slovenije sodeloval tudi v eni od razprav s še drugimi sedmimi župani. Predstavil je dosedanja prizadevanja Kranja na področju trajnostne mobilnosti in skrbi za okolje, napovedal pa tudi ukrepe, s katerimi se bodo še bolj temeljito lotili razogličenja prometa.

 

Župana Matjaža Rakovca je spremljal tudi vodja Urada za razvoj, pametno skupnost in projekte Tomaž Lanišek. Do Dunaja sta v skladu z načeli trajnostne mobilnosti pripotovala z električnim avtomobilom, enim iz voznega parka, ki so ga v okviru projekta Električna mobilnost v MOK že zamenjali za eno od vozil na fosilni pogon. Tudi ta projekt, ki poleg menjave celotnega voznega parka uprave MOK in javnih ustanov ter polnilnicami zanje, vzpostavlja še javne e-polnilnice in sončne elektrarne na strehah javnih zavodov, je med drugim predstavil župan v ponedeljek popoldne na razpravi z naslovom 'Spodbujanje inovacij in partnerstev za ničogljični promet'.  V njej je sodelovalo še sedem drugih županov – iz Združenega kraljestva, Jordanije, Armenije, Filipinov, Malavija in Kambodže, pa tudi Markus Lewe, župan nemškega Münstra, ki je prav tako kot Kranj eno od mest v Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do 2030.

 

Tema letošnjega foruma Bridge for Cities, ki ga zadnjih nekaj let prireja Organizacija Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO), je bilo pospeševanje podnebnih ukrepov z urbanimi inovacijami in v dveh dneh se je zvrstil res pester program in številne nove priložnosti za sklepanje partnerstev med mesti. »Res odličen dogodek in krasna izkušnja! Domov prihajam s številnimi dobrimi idejami in predvsem motiviran, ker sem se lahko na primerih nekaterih drugih mest prepričal, da so pri zelenem prehodu uspeli tudi z ukrepi, ki so se na začetku zdeli skorajda neverjetni, celo radikalni. Verjamem, da bomo zrelost pokazali tudi v Kranju, ko bodo potrebne prilagoditve, vendar pa nam bodo prihodnje generacije in okolje zagotovo hvaležni,« je povedal župan Rakovec.

 

Udeležencem foruma, ki so na Dunaj prišli z vseh koncev sveta, je v razpravi predstavil, kako v Kranju menjajo vozila z notranjim izgorevanjem z e-vozili, postavljajo sončne elektrarne in e-polnilnice, vključujejo električne avtobuse v mestni promet ter gradijo polnilne postaje in hranilnike električne energije prek javno-zasebnih partnerstev oziroma s pomočjo subvencij, pa tudi, kako bodo tudi s pomočjo pametnih rešitev poskušali v Kranju kar najbolj razogljičiti promet. Izpostavil je prihranke CO2, ki jih bo Kranj dosegel s temi ukrepi, napovedal pa nove nakupe e-avtobusov in vozil na vodikov pogon, nove sončne elektrarne na javnih ustanovah ter tudi spodbujanje zasebnih lastnikov nepremičnin k tej investiciji. »Predvsem pa si veliko obetamo tudi od sodelovanja v evropskem pilotnem projektu UP-SCALE, v okviru katerega bomo zbrali in analizirali podatke o uporabi javnega potniškega prometa in ga nato v čim večji meri prilagodili uporabnikom, da bo zanje bolj privlačen, obenem pa okolju prijazen. Nasploh bomo s pametnimi rešitvami, podatki in trajnostnimi namigi, ki jih bo ponujala naša digitalna platforma – kmalu pa pride tudi mestna kartica –, občankam in občanom olajšali marsikatero pot, prihranili bodo čas in seveda tudi naravne vire.«

 

Pozno popoldne so udeležence povabili na slavnostni sprejem v dunajsko mestno hišo, kjer jih je zaradi neodložljivih obveznosti dunajskega župana nagovoril mestni svetnik za mednarodne odnose Omar Al-Ravi. To je bila še ena od priložnosti za bližnje spoznavanje z ostalimi župani, gospodarstveniki, predstavniki evropskih institucij, potencialnih vlagateljev v trajnostne projekte, je povedal Tomaž Lanišek.

 

Drugi dan foruma je minil predvsem v razpravah o konkretnih dejanjih in partnerstvih, ki so nujna za mesta pri njihovih prizadevanjih proti podnebnim spremembam, zlasti o možnih načinih financiranja preobrazb urbanih politik in prostorov, tako da so svoje izkušnje in nasvete podajali tudi številni predstavniki finančnih ustanov in strokovnjaki.

 

»V rokah imamo škarje in platno, zdaj tudi čedalje več idej in receptov, kako uspešno izpeljati zeleni prehod. Upam in verjamem, da lahko pri tem računamo tudi na podporo gospodarstva, javnih in zasebnih institucij ter seveda občank in občanov. Imamo sedem let, da postanemo podnebno nevtralno in pametno mesto in naj ne ostane samo pri pravljičnem številu, pač pa v Kranju spišimo pozitivno zgodbo, ki bo v navdih tudi drugim mestom blizu in daleč,« je pozval župan Rakovec.

 

Več o dogodku, UNIDO in sodelovanju Slovenije oz. Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport zlasti na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, je v zadnji izdaji Kranjskih novic na strani 5.