Kranj dobro pripravljen na obisk ob kulturnem prazniku 8. februarja 2019

Začetek Prešernovega smenja bo ob 9. uri, slavnostno odprtje pa ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem v mestnem jedru. Na ulicah Kranja se bodo predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, poslušali bomo pevske zbore, recitatorje Prešernovih pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in igralo se bo gledališke prizore iz pesnikovega življenja. Na kulturni praznik bodo v Kranju nastopili Manca Izmajlova, Sounds of Slovenia, skupina Same babe ter Severa in Gal Gjurin. Po mestu bo vozila kočija, otroci bodo lahko jahali pravega ponija, Zavod za turizem in kulturo Kranj pa vabi na sprehod po mestu v značilnih meščanskih opravah, s cilindri in klobuki, in v spominski foto kotiček v kavarno Khislstein 12.56, kje se bodo lahko obiskovalci fotografirali v stilu 19. stoletja. V Kranju so letos pozornost namenili tudi večji pretočnosti na cestah in vsem obiskovalcem omogočili novo, krožno linijo avtobusa, ki bo vozil vse od 9. do 18. ure.

 

Izredna prometna ureditev ob kulturnem dnevu

Mestna občina Kranj obiskovalcem prireditve omogoča brezplačno parkiranje in avtobusni prevoz na prireditev (krožna linja) v staro mestno jedro. Vsa parkirišča v lasti MO Kranj (razen parkirišča Čebelica) bodo na praznični dan odprta, dostopna brez plačila parkirnine. Parkirišče Čebelica pa bo dostopno le prebivalcem starega mestnega jedra. Brezplačno parkiranje je omogočeno tudi na privatnih parkiriščih trgovcev pri Planetu Tuš, Qulandii in Živexu. V sodelovanju s podjetjem Arriva Slovenija je organizirana krožna avtobusna pot avtobusa (avtobus z 38 sedišči) med 9. in 18. uro. Avtobus bo ustavljal na petih (5) postajališčih, in sicer na postajališčih Huje (Zupančičeva ulica), na Planini otok, Jaka Platiše in na parkiriščih nakupovalnih centrov Planet Tuš, Eurospin in Qulandia. Grafični prikaz parkirišč in krožne linije je v priponki.

 

Kratek pregled dogajanja:

 

Ob 11.00 Slavnostno odprtje Prešernovega smenja + ogled prizorišča

  • Lokacija: Glavni trg  (zbrane bosta nagovorila župan MO Kranj Matjaž Rakovec in direktor ZTKK mag. Tomaž Štefe, smenj bo odprla Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo)

 

11.30–11.45 Odprtje japonske razstave

  • Lokacija: Avguštinova galerija, ZVKD, Tomšičeva ulica (zbrane bo pozdravil župan MO Kranj Matjaž Rakovec, dogodka se bosta udeležila tudi japonski veleposlanik, Nj. eksc. Masaharu Yoshida, in umetnik mag. Klavdij Tutta)

 

12.00–12.25 Polaganje venca z ministrom dr. Jernejem Pikalom v vlogi ministra za kulturo

  • Lokacija: Prešernov gaj

 

16.00–17.00 Ogled Kranja s Prešernovimi nagrajenci (mesto + Prešernova hiša)

  • Lokacija: (dogodka se bodo udeležili minister dr. Jernej Pikalo, župan MO Kranj Matjaž Rakovec in vodja GPN Marko Arnež)

 

17.00–17.45 Branje poezije in odprtje razstave Toneta Stojka z nagrajenci

  • Lokacija: Galerija Prešernovih nagrajencev (GPN) (dogodka se bodo udeležili minister dr. Jernej Pikalo, minister dr. Iztok Purič, župan MO Kranj Matjaž Rakovec in vodja galerije GPN Marko Arnež)

 

17.45–20.00 Shod muz na kranjskem Parnasi

  • Lokacija: Prešernovo gledališče (zbrane bosta poleg organizatorjev nagovorila tudi župan MO Kranj Matjaž Rakovec in predsednik vlade Marjan Šarec)

 

Prisotni bodo tudi minister dr. Iztok Purič, minister Boštjan Poklukar, EU poslanka Tanja Fajon, poslanka državnega zbora Mateja Udovč, bodoči varuh človekov pravic Peter Svetina.

 

Kratek opis programov:

V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj je 8. februarja še posebej svečano. Galerijo, ki predstavlja tiste umetnike, ki so bili nagrajeni z najvišjo državno nagrado s področja umetnosti, zadnjih deset let obiskujejo lavreati skupaj s predsednikom upravnega odbora Prešernovega sklada, z ministrom za kulturo in s povabljenimi gosti. V spremstvu župana Mestne občine Kranj si v galeriji najprej ogledajo razstavo fotografskih portretov aktualnih nagrajencev fotografa Toneta Stojka, nato pa sledi že tradicionalen pogovor z nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj. Shod muz na Kranjskem Parnasi nedvomno predstavlja vrhunec dogajanja v Kranju v času Prešernovega smenja, ki se ga bo letos udeležil tudi Marjan Šarec, predsednik vlade RS. Na kulturni praznik bo v galeriji svojo poezijo bral nagrajenec Prešernovega sklada za leto 2010 Miklavž Komelj, ki se bo prvič predstavil tudi kot likovni ustvarjalec.

 

V Mestni knjižnici Kranj bo na ogled tiskarna Jožefa Blaznika z izvirnim prikazom ročnega tiskarstva na repliki stare tiskarske delavnice. Na delavnici Prešerni Križemkraž bo s pomočjo reševanja posebno prešerne križanke mogoče spoznali skrite kotičke knjižnice in poiskali slovenske knjižne junake. Na ogled bosta razstavi Poezije, pesniški venec neiztrohnjenega srca ter Sonetni venec Franceta Prešerna z ilustracijami Mihe Maleša. Otroci so vabljeni na pravljično urico Zgodba o pesniku in ustvarjalnico, vrhunski glasbeniki Sounds of Slovenia (Sozvočje Slovenije) pa bodo tokrat nastopili v zanimivi kombinaciji in predstavili slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah.

 

V Gorenjskem muzeju tudi letos pripravljajo številna javna vodstva po stalnih in občasnih razstavah v Prešernovi hiši, Mestni hiši in gradu Khislstein. Vabijo na ogled razstav Prelepa Gorenjska, Grad Khislstein in zgodbe rodbine Khisl, Iz babičine skrinje - Ljudska umetnost na Gorenjskem, V blesku kovinske oprave, Lojze Dolinar in osrednjo razstavo o dr. Francetu Prešerenu - življenje in delo ob 170. obletnici smrti pesnika. V muzeju se posvečajo njegovi večni poeziji, ki tokrat navdihuje mlade likovne umetnice, Kajo Urh, Marušo Štibelj in Veroniko Vesel Potočnik, ki so ji ustvarile vizualno spremljavo. Pripravljajo tudi literarno predavanje ddr. Igorja Gardine o poeziji dr. Franceta Prešerna, koncert citrarske skupine Notice in delavnico izdelovanja bidermajer šopkov, ki so bili v modi prav v Prešernovem času.

 

Prešernovo gledališče na kulturni praznik organizira vodene oglede v skrite kotičke gledališča, v večernem času pa se vrata gledališča odprejo za Shod muz na kranjskem Parnasi.

 

Zavod Carnica v Layerjevi hiši in treh stolpih pripravlja Teden kulture z odprtjem treh razstav: Miha Perčiča Art reciklaža, Ajde Tomazin Odprti predali in Andreja Štularja Vseeno. Odvrtel se bo koncert za otroke Nike Solce Nesem sončnico na rami. Na kulturni praznik pripravljajo vodenja po teh razstavah in kulturni četrti Kranja, igriv program za otroke v stolpu Pungert, predstavitev zbirke kratkih zgodb mladih gorenjskih pisateljev in pisateljic Vračanja ter akustično-intimni koncert skupine Same babe z repertoarjem, prilagojenim kulturnemu prazniku z uglasbitvijo priznanih slovenskih pesnikov: Tomaža Šalamuna, Kajetana Koviča, Franeta Milčinskega – Ježka, Ervina Fritza in Janeza Menarta.

 

Oglejte si tudi:

Kranj dobro pripravljen na obisk ob kulturnem prazniku 8. februarja 2019
Kategorije:
aktualno