NEJC ZAPLOTNIK

Nejc Zaplotnik, rojen v Kranju, je svojo življenjsko pot začel z osnovno šolo in gimnazijo v svojem rojstnem kraju. Nato je prestopil prag ljubljanske Filozofske fakultete, kjer je preživel dva semestra, preden se je odločil za preusmeritev na Fakulteto za telesno kulturo. Študij je večinoma usklajeval s svojim delom, ki ga je opravljal v Službi družbenega knjigovodstva v Kranju. Pozneje je svojo poklicno pot usmeril v svet izobraževanja in postal učitelj športne vzgoje na Osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju.

 

Svojo strast do gorništva in alpinizma je Nejc razvil leta 1969, ko je stopil v vrste alpinistov. Hitro je napredoval in postal alpinist ter gorski reševalec. Aktivno je sodeloval tudi kot inštruktor v alpinistični šoli. V svoji alpinistični karieri je izvedel več kot 350 vzponov različnih težavnostnih stopenj po Evropi, Afriki in Severni Ameriki. Veliko časa je preživel na samostojnih vzponih, ki so obsegali več kot 30 prvenstvenih vzponov tako doma kot v tujini. Nejc je prav tako izvedel zahtevne zimske ponovitve in več ekstremnih smučarskih spustov. Njegovo ime se je zapisalo med redkimi, ki so osvojili tri osem-tisočake: Makalu leta 1975, Gašerbrum leta 1977 ter Everest leta 1979, pri čemer so bile vse smeri novosti.

 

Zgodovina slovenskega alpinizma ga uvršča med pionirje ekstremnega alpinističnega smučanja čez zahtevne stene. Nejc je presmučal severno steno Kočne, Skute in izvedel spuste z Mlinarskega sedla, vrha Triglava ter strehe Jalovca.

 

Najpomembnejši del Nejčeve alpinistične kariere pa so bile odprave v Himalajo in Karakorum. Leta 1977 je z Andrejem Štremfljem dosegel vrh Everest (8848 m) in tako sta postala prva Slovenca na najvišji gori sveta. Njegova strast in talent za alpinizem sta ga popeljala daleč, vendar je na žalost tragično umrl pod južno steno osemtisočaka Manaslu v Himalaji.

 

Poleg svojih alpinističnih dosežkov je bil Nejc Zaplotnik tudi izjemen pisatelj. Njegovo pero je ustvarjalo članke za Planinski vestnik in Alpinistične razglede. Njegova knjiga z naslovom "Pot" pa je postala nepogrešljivo delo kakovostne planinsko-alpinistične literature, ki še danes navdihuje ljubitelje gora po vsem svetu.