Kranjčanka Maruša Štibelj razstavlja v Ljubljani

V avli ministrstva za kulturo je na ogled razstava Ko-laž ni laž Maruše Štibelj. Umetnica mlajše generacije predstavlja dela, nastala v zadnjih štirih letih. Kot je povedala na odprtju, se je za tehniko kolaža odločila, ker se ji zdi zelo pripovedna in z njo lahko doseže najširše občinstvo. Kolaž uporablja na zelo različne načine.

 

Postavitev uvedejo dela iz serije Kraji, ki jih želim videti, v kateri je kot strastna popotnica hotela upodobiti 15 krajev, ki bi jih zelo rada obiskala. Pri tem je uporabila stare prtičke in krep papir. Vzela sem materiala, ki sta kič, in ju skušala spremeniti v umetnost, je pojasnila. Dela, čeprav so kolaži, od daleč delujejo kot slike. Vendar barve na njih niso dodane, ampak so barve samih materialov, ki jih lepi na podlago in ki se občasno razlivajo po površini.

 

Kolaž umetnica vidi kot resetirano umetnost. Pozabljene spomine, ki jih običajno odvržemo v predale, sama uporabim, recikliram in jih dvignem na raven umetnosti, je povedala.

 

Ob analognih so na ogled tudi digitalni kolaži. Gre za serijo Lai lai svet, ki je nastala za potrebe videospota skupine Bordo. Pod podobami je QR koda, ki gledalca popelje do omenjenega videospota, za katerega je umetnica ustvarila tudi animacijo.

 

Sledijo tri sanjske podobe, v katerih je Maruša Štibelj uporabila tudi krojne pole iz starih revij, ki po površini puščajo značilne črtkane rdeče črte, predstavljen pa je tudi kolaž, ki ga je ustvarila na umetniški rezidenci v Nemčiji. Na rezidenci se je, kot je pojasnila, želela ukvarjati z odnosom do samih sebe, ko pa je bila serija končana, se je izkazala za tako pripovedno, da jo je poimenovala Alice in Wonderself, dela pa združila tudi v istoimenski slikanici za odrasle.

 

V avli ministrstva je med drugim predstavljen še diptih, za katerega je bila lani nagrajena na Salonu lepih umetnosti v Parizu in ki predstavlja začetek serije Kronično pozni. Pri tem umetnica nima v mislih le zamujanja v medsebojnih odnosih, ampak širše, na vseh področjih, kjer je marsikaj zamujenega, pa še vedno nihče ne ukrepa. Tudi na področju kulture, kjer bi bili potrebni določeni premiki, da mladi avtorji ne bi odhajali v tujino, je povedala.

 

Leta 1986 rojena Maruša Štibelj je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški Fakulteti v Ljubljani. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Likovnega društva Kranj ter umetniška vodja festivala sodobnega kolaža KAOS. Živi in ustvarja v Kranju.

Kategorije:
kultura