Kranjski koledniki na obisku na občini zaželeli dobro novo leto

Mestno občino Kranj so danes obiskali koledniki iz Akademske folklorne skupine Ozara Kranj. S tem znova nadaljujejo tradicijo, ki so jo lani prekinili zaradi pandemije novega koronavirusa. Gre za star običaj, ki je še živ po vaseh. Koledniki pojejo t. i. kolednice, z ropotom pa iz starega leta preganjajo slabo in prinašajo dobro za prihodnje. S tem razveseljujejo ljudi in jih povezujejo, so povedali na obisku pri županu Matjažu Rakovcu, ki je ob tej priložnosti tudi zaigral z njimi na boben.

 

»Mi vam vošč'mo novo leto, tristo blagrov, tristo sreč, da b' b'li srečni celo leto brez nesreč,« se glasi koledniško voščilo, s katerim so danes v prostorih kabineta župana na Mestni občini Kranj postregli kranjski koledniki iz skupine Kranjski furmani, ki delujejo v okviru Akademske folklorne skupine Ozara. Županu Matjažu Rakovcu so tako zaželeli vse dobro v letu, ki prihaja. Osem jih je zaigralo in zapelo na obisku, med drugim tudi več kot 300 let staro kranjsko kolednico.

 

Koledniki sicer na sebi nosijo stara oblačila iz druge polovice 19. stoletja. Po tradiciji z glasbili in ropotali hodijo po vaseh, od hiše do hiše, in simbolično, z glasbo, ropotom in truščem, odganjajo vse slabo, kar se je nabralo v preteklem letu, da nastane več prostora za dobro v letu, ki prihaja. Koledovanje je star običaj, ki izvira iz rimskih časov, ko so prvi dan v letu poimenovali kalende. Kolednike je omenjal tudi Primož Trubar v 16. stoletju.

 

Kranjski koledniki skrbijo za obujanje tega starega običaja ter s tem povezujejo in razveseljujejo občane.

 

Fotografije: Anže Krže/Mediaspeed

Kategorije:
aktualno