Kultura je doma v Kranju

Z včerajšnjim slovesnim odprtjem se je v Kranju uradno začel eden najpomembnejših slovenskih gledaliških festivalov, predjubilejni, 49. Teden slovenske drame, ki ga Prešernovo gledališče vsako leto organizira s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj. Organizatorji so za vse dni festivala, do 8. aprila, ko bodo na sklepni slovesnosti podelili pet nagrad, pripravili bogat in zanimiv program.

 

V imenu mesta gostitelja je zbrane pozdravil podžupan Mestne občine Kranj, Janez Černe: »Želja, da bi človek kdaj stopil iz svoje kože, se za trenutek postavil v drugo vlogo, je stara kot človeški rod. Razvoj kulture katerega koli naroda bi si težko zamislili brez žlahtnosti gledaliških posameznikov in skupin. Dramatika je bila vedno tista, ki je predstavljala ventil družbe, preko katerega je bilo mogoče pokazati odlike in slabosti družbene ureditve, pa tudi vsakdanjih odnosov med ljudmi. Koliko energije in ustvarjalnosti je vloženo v pripravo tako obsežnega programa, kot ga ponuja Teden slovenske drame. V Kranju Prešernovo gledališče, s častitljivim miljejem več kot polstoletnega delovanja, oblikuje kulturno ponudbo, občinstvu izvablja smeh ali mu daje snov za razmišljanje. Zagotovo je Teden slovenske drame med zelo prepoznavnimi prireditvami, ki gradijo znamko Kranja kot kulturnega mesta. Prav zato si prizadevamo za naslov Evropske prestolnice kulture 2025.«

 

Spregovoril je tudi novi minister za kulturo, mag. Zoran Poznič, in s kranjskega odra med drugim sporočil: »Ta čudoviti festival v resnici ni le festival gledališča in gledališčnikov ter vsega, kar sodi na odrske deske, ampak je v resnici praznik slovenske besede, slovenskega naroda, zgodovine, nas samih, bodočnosti nas vseh. To je zelo pomemben in veličasten dogodek, ki tudi na tej zelo visoki umetniški ravni predstavlja vse tisto, k čemur vsi stremimo. K temu, da se ohranimo, da smo kritični do vsega, kar se dogaja okrog nas, da se znamo tudi nasmejati in zamisliti. Res mi je v posebno čast, da je to moj prvi takšen velik dogodek, na katerem mi dovolijo govoriti, saj sem minister šele kratek čas. Tudi sam prihajam iz podobnega okolja, kjer imamo prav tako polne dvorane kot v Prešernovem gledališču, in to je dober obet, da bomo obstali. To je še kako pomembno.«

 

Minister se je ob današnji priložnosti srečal tudi s podžupanom Mestne občine Kranj Janezom Černetom, s katerim nista govorila le o Tednu slovenske drame, temveč tudi o kulturnem turizmu in kranjskih kulturnih zavodih ter predsedovanju Slovenije EU, ko bo središče dogajanja Brdo in ko si v Kranju želimo obiskovalce iz Evrope s kulturnimi vsebinami v čim večji meri privabiti tudi v Kranj. Minister Poznič je po sestanku povedal, da so na dobri poti, da probleme v Kranju rešijo v splošno zadovoljstvo in pri tem kot primer navedel nov sistem referenčnih galerij, pri čemer bodo v obzir vzeli tudi kranjsko Galerijo Prešernovih nagrajencev.

 

Kot je znano se bo Kranj boril tudi za naziv Evropske prestolnice kulture leta 2025. Čas je, da Kranj samozavestno stopi proti novemu izzivu in se postavi na zemljevid evropskih kulturnih prestolnic. Projektna skupina Kranj 2025 se pri pripravi obsežne kandidature Kranja za naziv evropske prestolnice kulture zavzema za dva cilja. Prvi je uspešno pripravljena, oddana in zmagovalna prijava, ki bo omogočila, da se od 2020 do 2026 (in dlje) Kranj in regija postavita na kulturni zemljevid Evrope. Drugi cilj pa je v mrežo povezati razpršene projekte različnih organizacij v eno zgodbo s skupno vizijo, ki bo že do leta 2020 služila razvoju regije.