Mladi na hekatonu HACK4CLIMATE z rešitvami s področja trajnostne mobilnosti


Novica organizatorja hekatona HACK4CLIMATE


 

V okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE se je prejšnji vikend, 15. in 16. aprila, v Kovačnici v Kranju odvil mednarodni hekaton o trajnostni mobilnosti. Mladi iz 14 držav so se spoprijeli z izzivom, kako spremeniti globoko zakoreninjene navade in namesto avtomobila uporabiti alternativne oblike prevoza.

 

Emisij, ki jih povzroča prometni sektor, je preveč, zato so spremembe navad nujne in eden od načinov, kako se lotiti reševanja te težave, so tudi hekatoni. Izziva se je lotilo 39 udeležencev, starih od 18 do 26 let, ki so se združili v 11 skupin. V stimulativnem okolju kranjske Kovačnice so nekaj več kot 24 ur razvijali ideje s področja trajnostne mobilnosti in znova dokazali, da jim je vredno prisluhniti.

 

Strokovno pomoč pri razmisleku in razvoju idej so jim ponudili mentorji: dr. Jernej Tiran, geograf in raziskovalec na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU, Nela Halilović, vodja projektov v organizaciji IPoP, ki se ukvarja s trajnostnim prostorskim razvojem, Miha Juvan, vodja Centra trajnostne mobilnosti v Kranju in Postojni, in Eva Tisaj Žnidaršič, ustanoviteljica največjega študentskega hekatona DragonHack. Prek videoklica se je z udeleženci pogovarjal tudi Karl-Heinz Posch s Tehniške univerze v Gradcu.

 

»Nikoli si nisem predstavljala, da bom spoznala toliko prijetnih ljudi, ki si prav tako želijo prispevati k skupnosti. In hvala, ker ste prepoznali najino idejo kot perspektivno,« je povedala Eva Bajželj iz skupine Kranjčanki, katerima je župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec podelil posebno nagrado mesta Kranj. Njuna ideja je po mnenju občine najhitreje izvedljiva, prav tako pa je mestu pisana na kožo, saj povezuje podjetja in njihove zaposlene ter spodbuja k trajnostnemu načinu potovanja na delovno mesto.

 

Strokovna komisija je ocenjevala najrazličnejše ideje, vse od komunikacijskih rešitev, idej za mobilne aplikacije in programov zvestobe do pametne (polnilne) postaje za običajna in električna kolesa s tehnologijo čiste energije, različnimi orodji in uporabnim oblikovanjem.

 

Mag. Milena Černilogar Radež, vodja Sektorja za trajnostno mobilnost, MOPE, dr. Luka Mladenovič, raziskovalec na Urbanističnem inštitutu RS, mag. Ida Bibič, Mestna občina Kranj, Oddelek za razvoj in pametno skupnost, in Blaž Vuk, kreativni direktor na agenciji Pristop, so za zmagovalno idejo izbrali rešitev štiričlanske skupine Lavindeep. Četverica je prepričala z dobro pripravljeno predstavitvijo, predvsem pa je njihova ideja, kot je odločitev pospremil dr. Luka Mladenovič, »v koraku s časom«, skozi idejo z naslovom Marko skače pa tudi izobražujejo in povezujejo skupnost.

 

Skupina Ecolance, ki je slavila na prvem hekatonu HACK4CLIMATE leta 2021 na temo Odpadne hrane, je postregla z idejo, kako trajnostne načine prevoza in večja podjetja povezati z uporabo emisijskih kuponov. Blaž Vuk iz strokovne komisije je člane ekipe spodbudil, naj nikakor ne odnehajo, saj nikoli ne vedo, čez koliko časa bodo morda lahko idejo predstavili tudi v Evropskem parlamentu.

 

Na tretje mesto se je uvrstila skupina AimFor Results, ki je prepričala z idejo za mobilno aplikacijo, ki so jo že začeli razvijati. Povezuje uporabnike različnih starostnih skupin, ki ponujajo ali potrebujejo prevoz, hkrati pa jih z nagradami spodbuja, da uporabljajo trajnostne načine prevoza.

 

Udeleženec hekatona, Cosmin Sandu iz Romunije, je o dogodku povedal: »Pravzaprav je bila to zame ena najlepših izkušenj, povezanih s timskim delom in motivacijo. Pravimo, da je čas iluzija, kar pa ni res. Čas teče in kot družba ne naredimo dovolj, da bi zaščitili edini planet, ki ga imamo. Menim, da takšni dogodki mladim odprejo oči, da morajo nekaj narediti, in to takoj. Povezovanje toliko različnih ljudi iz tako različnih krajev ima lahko zelo pozitivne učinke, saj združuje različna mnenja in življenjske poglede. Resnično upam, da bodo prijateljstva, ki smo jih skovali v Kovačnici, postala še močnejša. In čeprav sem zelo utrujen, lahko zdaj, ko potujem nazaj domov, z vsem srcem rečem, da niti za sekundo ne obžalujem odločitve o udeležbi na tem dogodku. Brez vsakršnega oklevanja bi se ga z veseljem znova udeležil.«

Zmagovalci so za nagrado domov odpeljali kolesa znamke Pony, vsi sodelujoči pa so prejeli številne praktične nagrade. Dogodek je vključeval pester spremljevalni program. Mladim hekerjem so bile na voljo zabavne in izobraževalne dejavnosti. Navdušila jih je delavnica javnega nastopanja s Tonijem Cahunkom, zabavali pa so se med spoznavanjem znamenitosti Kranja z Zelenim pingvinom, ki pametnim mestom zagotavlja podporo pri doseganju ogljične nevtralnosti prek izobraževanja in vključevanja prebivalcev.

 

Dogodek so s skupnimi močmi izpeljali vodilni partner projekta LIFE IP CARE4CLIMATE Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Mestna občina Kranj, IPOP – Inštitut za politike prostora, ZRC SAZU, Univerza v Mariboru, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, ZUM d.o.o., podjetje Rog in podjetniški inkubator Kovačnica, ki je hekatonu dal streho nad glavo.

 

Hekaton HACK4CLIMATE je že drugič v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE organizirala agencija D’Agency.

 

Vsi posnetki predstavitev bodo od srede, 19. aprila, na voljo na povezavi https://www.youtube.com/@care4climate868/videos.

 

Povezava do fotografij (avtor: Kristjan Kuzmanoski):

https://drive.google.com/drive/folders/11of--tPl9mLkE9Z7R9jZn_hkS9j235eC?usp=share_link


 

O projektu LIFE IP CARE4CLIMATE

 

LIFE IP CARE4CLIMATE je celostni projekt, ki z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih deležnikov na področjih trajnostne mobilnosti, zelenega javnega naročanja, trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije v stavbah in podjetjih, odpadne hrane in rabe zemljišč ter spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF) spodbuja izvajanje ukrepov, s katerimi bo Slovenija do leta 2030 dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov. Projekt je povezan z vsebinskimi področji, ki se lahko na prvi pogled zdijo zelo vsakdanja, vendar pomembno vplivajo na nastanek oziroma blaženje podnebnih sprememb. Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

 

Več o projektu: www.care4climate.si in www.samo1planet.si.

Kategorije:
aktualno