Mlajši otroci spet v šolah in vrtcih, pozor tudi na cestah

V devetih regijah so se danes v šole znova vrnili učenci prvega triletja, mlajši otroci pa v vrtce. Na območju Mestne občine Kranj je v igralnice javnih in koncesijskih vrtcev tako znova vstopilo 1372 vrtčevskih otrok, v šolske klopi pa sedlo 1774 učencev. Medobčinski redarji so in še bodo zato izvajali nadzore v okolici šol in šolskih poti, te dni pa poteka tudi akcija poostrenega nadzora nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

 

Včeraj so se morali vsi zaposleni, ki so danes v šolah in vrtcih, testirati. V Kranju so izvedli skupno 1009 hitrih testov, od tega je bilo sedem pozitivnih na novi koronavirus. Tak protokol bodo, zaradi zagotavljanja čim večje varnosti šolskega in vrtčevskega kadra ter otrok, odslej izvajali vsak teden. Danes se je na območju Mestne občine Kranj (MOK) v prve, druge in tretje razrede vrnilo 1774 (od skupno 1832) učencev, v javne vrtce in zasebne vrtce s koncesijo pa 1372 otrok od skupno 2270 vključenih, kar pomeni dobrih 60,44 odstotkov.

 

Na včerajšnjem testiranju zaposlenih v šolstvu in vrtcih v Kranju. Foto: MOK

 

Pozor na cestah in – varno brez telefona

Pomembna je tudi varnost na poti v šolo oziroma vrtec, zato bodo medobčinski redarji izvajali nadzore v okolici šol in šolskih poti. Poleg tega do 7. februarja pod sloganom »Varno brez telefona« poteka nacionalna preventivna akcija Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). V aktivnostih nacionalne akcije bo sodelovala tudi policija, ki bo v tem času pogosteje opozarjala voznike na to, da mobilni telefoni ne sodijo v promet in izvajala poostren nadzor.

 

Mobilni telefoni so namreč že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, tudi v Sloveniji. Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je čedalje pogostejši dejavnik za nastanek prometnih nesreč, poudarjajo v Svetu za preventivo in varnost v cestnem prometu Kranj.

 

 

Motnje koncentracije, slabši reakcijski čas

AVP v tokratni preventivni kampanji zato voznike poziva, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. »Vse lahko počaka, le življenje, vaše ali od koga drugega ne bo!« poudarjajo.

 

Mobilni telefoni močno vplivajo na zmanjšanje kognitivnih sposobnosti voznika, motijo našo koncentracijo, saj človek ni sposoben opravljati dveh miselnih operacij hkrati. To seveda pomeni večje tveganje za prometne nesreče.

 

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo tako dokazano vpliva na slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih, in sicer: vozniki počasneje zaznavajo prometno signalizacijo; imajo daljši zavorni čas; imajo zmanjšano zaznavanje okolice; se počasneje odzivajo na nepredvidene dogodke; imajo zmanjšano vidno polje; vozijo s krajšo/neustrezno varnostno razdaljo; ne zmorejo vzdrževati enakomerne hitrosti vožnje; odziv na nepredvidene dogodke je slabši; pogosto brez nadzora menjajo vozni pas.

 

 

Pogosta uporaba mobilnih telefonov tudi med kolesarji in pešci

Tudi med kolesarjenjem ne uporabljajmo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj je pravočasnost in ustreznost reakcij pešca ali kolesarja zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij manjša tudi do 60 odstotkov. AVP zato poudarja: »Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!«