Novinarska konferenca po zaključku intervencij

Interventni dogodki v Kranju še dodatno utrdili ustrezno organizirano, hitro odzivno in strokovno delujočo Civilno zaščito Kranj

 

Na novinarski konferenci so ključni predstavniki civilne zaščite in ostalih strokovnih služb predstavili ukrepe in delovanje kriznega štaba v Kranju, kjer so se v zadnjem mesecu soočili s kar tremi kriznimi dogodki; eksplozijo in puščanjem plina v Britofu in Orehovljah ter požarom v industrijski coni Laze. Kot je poudaril župan Matjaž Rakovec, so prav zadnji nesrečni dogodki pokazali, da je sistem civilne zaščite v Kranju ustrezen, predvsem hitra in strokovna odzivnost vpletenih je bistveno pripomogla k omilitvi posledic. Po besedah župana so vsi poškodovani že zapustilo bolnišnico, dva od otrok sta že prisotna pri pouku.

 

Sašo Govekar, poveljnik Civilne zaščite Kranj, je poudaril, da kranjski sistem vzorno deluje: »Imamo strokoven kader z ustreznimi kompetencami in vzpostavljen sistem ukrepov, s katerim dokazujemo, da je v Kranju varno.« Zadnji dogodki, kot pravi poveljnik, so dobra šola za vse, predvsem tiste, ki delajo z nevarnimi snovmi. »Varnost nima cene in mora biti vedno na prvem mesto, šele potem sledi vse ostalo," je izpostavil.

Župan MO Kranj Matjaž Rakovec je na vprašanja o odgovornosti za nesrečo v Britofu pojasnil, da je v času trajanja forenzične kriminalistične preiskave kazanje s prstom na odgovorne za nesrečo preuranjeno: »Odgovore na vprašanja o tem, kdo je odgovoren, bo dala preiskava. Prav tako bo po opravljeni preiskavi jasno, kdo bo kril škodo, ki je nastala na občinski infrastrukturi.«

Poudaril je, da so tudi v nedavno sprejetem dvoletnem proračunu MO Kranj ustrezno planirana sredstva za področje zaščite in reševanja. Omenil je tudi skorajšnji nakup gasilske lestve za Gasilsko reševalno službo Kranj, ki je načrtovan v letu 2020, in pomen najsodobnejše opreme. Ob intervenciji v Britofu so gasilci prvič uporabil poseben kovček, imajo ga edini v Sloveniji, ki vsebuje pripomočke za prvo pomoč pri opeklinah.

Lilijana Gantar Žura, direktorica Zdravstvenega doma Kranj, je predstavila sodelovanje službe nujne medicinske pomoči pri zadnjih intervencijah in izpostavila pomen usposabljanja prvih posredovalcev ob nesrečah. Ti so namreč pomemben člen pri izvajanju prvih ukrepov medicinske pomoči na terenu. Omenila je, da so v Kranju začetniki in pobudnik sistema izobraževanja prvih posredovalcev. V Kranju jih je skupno že 87, sistem po zgledu Kranja pa bo besedah direktorice uvajajo tudi v ostalih občinah.

Eksplozija plina v Britofu

V eni večjih  intervencij v zadnjih letih v Kranju so sodelovali gasilci GARS Kranj, gasilci iz prostovoljnih društev Britof, Predoslje in Kranj-Primskovo, kranjsko medobčinsko redarstvo ter Civilna zaščita MO Kranj. Prvo pomoč poškodovanim ob eksploziji ‑ poškodovani so bili dva delavca in štirje otroci ‑ so nudili reševalci in zdravniki nujne medicinske pomoči iz Kranja.

Tomaž Vilfan, v. d. direktorja GARS Kranj, in Andraž Šifrer, vodja intervencij, sta povzela potek intervencij ob puščanju plina:

  • V torek, 3. decembra 2019, ob 15.10 je iz ReCO Kranj prek ozvočenja prišlo obvestilo o eksploziji plina v Britofu in da je več oseb opečenih. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je opečenih šest oseb, štirje otroci in dve odrasli osebi. Sledile so naslednje aktivnosti: oskrba poškodovanih in pomoč reševalcem pri oskrbi, meritve koncentracije plina, zapora območja, aktivacija Civilne zaščite MO Kranj, evakuacija 10 objektov in 76 oseb in nastanitev v kulturnem domu v Predosljah. Gasilci so izvajali meritve koncentracije plina in prisilno prezračevanje jaškov. Ko je koncentracija ob 20.00 padla, so evakuiranim osebam dovolili vrnitev na domove. Sledilo je dežurstvo gasilcev, policije in mestnega redarstva preko noči in še naprej.
  • V sredo, 4. decembra, je bil opravljen izkop ceste na delih, kjer je bilo ob meritvah slutiti, da je prišlo do poškodbe, večkrat dnevno so bile opravljene meritve prisotnosti plina v zemljini.
  • V četrtek, 5. decembra, je sledilo odprtje metrskega pasu asfalta v dveh delih z namenom zračenja zemljine.
  • Meritve prisotnosti plina v petek, 6. decembra, so pokazale, da koncentracija plina ni padla, zato je bil aktiviran neodvisni inštitut iz Maribora. Njihove meritve so potrdile domneve o večji prisotnosti zemeljskega plina v zemljini pod asfaltom, zato se je vodstvo kriznega štaba odločilo za ponovno odprtje dela asfalta v večjem obsegu (cca 100 m2).
  • Dnevno so se večkrat izvajale meritve, po enem tednu so vrednosti koncentracij padle praktično na nič in takrat je bila sprejeta odločitev o zaključku intervencije. To je bilo v petek, 13. decembra, ob 13.00.

Oba predstavnika GARSa Kranj sta izpostavila odlično sodelovanje strokovnih služb in sodelujočih prostovoljcev v intervenciji in poudarila, da so udeleženi gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Britof, Predoslje, Kranj-Primskovo in GARSa Kranj v okviru intervencije opravili skupno več kot 1000 delovnih ur.

Poškodovanje plinske cevi v naselju Orehovlje

»Hiter odziv izvajalca gradnje ob pretrganju plinske cevi in takojšnje ukrepanje, v okviru katerega smo preventivno evakuirali 10 hiš in zaprli OŠ Predoslje, so nam omogočili relativno hitro zaključiti intervencijo v naselju Orehovlje,« je dogajanje v naselju povzel Andraž Šifrer, vodja intervencij pri GARSu Kranj.

Požar v industrijski coni Laze hitro pogašen brez izpustov v okolje

»Sreča v nesreči je, da je bil požar, zahvaljujoč odzivnosti in usposobljenosti vseh intervencijskih služb civilne zaščite MO Kranj, hitro pogašen in ni posledic za okolje,« je povedal župan Matjaž Rakovec, vodja intervencije Andraž Šifrer pa je pri tem interventnem dogodku izpostavil ustrezno požarno zaščito in varnostne ukrepe podjetja Ekol. Ti so bili gasilcem v veliko pomoč pri pravočasnih ukrepih. Kot je omenil vodja intervencije, je bilo za gašenje poleg poklicne gasilske enote aktiviranih še devet prostovoljnih gasilskih društev. Evakuiranim posameznikom so v času intervencije ponudili prostor pod napihljivim šotorom, z namenom dodatne zaščite okolja pa so aktivirali ekološki mobilni laboratorij Instituta Jožef Stefan, ki je preverjal prisotnost nevarnih snovi v zraku in okoliških vodah, aktivirali pa so tudi enoto Komunale Kranj, ki je s posebnim tovornjakom poskrbela za prečrpavanje vode zaradi penila, ki so ga uporabili pri gašenju.

Kot je omenil župan Matjaž Rakovec: »V Mestni občini Kranj se zavedamo, da je območje Laz potrebno prednostno obravnavati.« Rešitev MO Kranj vidi v gradnji ustrezne komunalne infrastrukture. Le-ta bi bila že zgrajena, a ima kranjska občina ravno zaradi sproženega upravnega spora s strani organizacije Alpe Adria Green, ki v svoje okrilje jemlje tudi Civilno iniciativo za zeleno Stražišče, zvezane roke.

 

Župan povzel tudi vsebino decembrske seje mestnega sveta

Ob zaključku novinarske konference se je župan Matjaž Rakovec dotaknil tudi vsebin dvanajste seje mestnega sveta, v okviru katere so svetniki med drugim sprejeli tudi dvoletni proračun MO Kranj. Župan je poudaril, da ga veseli, da so tudi svetniki prepoznali dobro in ustrezno zastavljen dvoletni proračun, ki ga je je Svetu predlagala mestna uprava.

Povzetek seje je dostopen na www.kranj.si, pod zavihkom Medijsko središče.