Po čistilni akciji Kranj z okolico še bolj zelen

V Mestni občini Kranj (MOK) so pod okriljem organizatorja, Zveze tabornikov občine Kranj, v soboto dopoldne izvedli že 20. čistilno akcijo OČISTIMO KRANJ 2021 – Kranj ni več usran. Zaradi epidemije covida-19 tako kot lani tudi tokratna akcija ni bila množična in je potekala v skladu z navodili štaba Civilne zaščite MOK, vseeno pa je na širšem območju MOK čistilo okoli 1700 ljudi. Skupno so zbrali kar 16.480 kilogramov odpadkov.

 

Uvod v sobotno čistilno akcijo se je zgodil že v petek, ko je bližnjo okolico čistilo nekaj kranjskih šol in vrtec, v soboto pa so od jutranjih ur čistile le prijavljene zaključene skupine v skupinah z največ desetimi ljudmi in upoštevanjem samozaščitnih ukrepov. Poleg organizatorjev, Kranjskih tabornikov, so sodelovale še druge enote Civilne zaščite MOK, Komunala Kranj, številne krajevne skupnosti, prostovoljna gasilska in druga društva ter druge skupine in posamezniki.

 

Župan in podžupan MOK, Matjaž Rakovec in Janez Černe (levo), pod Joštom.

 

Čistilni akciji so se pridružili tudi župan in podžupana Mestne občine Kranj, Matjaž Rakovec, Janez Černe in Robert Nograšek ter nekateri svetniki. Matjaž Rakovec in Janez Černe sta priskočila na pomoč društvu Prijatelji Jošta, ki so čistili ob cesti in parkiriščih pod Joštom ter področje od kamnoloma Pševo do Javornika. Zaradi epidemije, zlasti v času zaprtja občinskih meja, je bil naval na ta priljubljen kranjski hrib še večji, kar je pustilo posledice, med njimi tudi ogromno odvrženih odpadkov.

Župan MOK Matjaž Rakovec je ob tem povedal: »Od nedavnega je tudi Kranj med najbolj zelenimi destinacijami v Sloveniji. Ocenje­valci so mnenja, da resno in zavze­to pristopamo tako k trajnostnemu upra­vljanju destinacije kot varo­vanju in ohranjanju naravnih in kulturnih virov. Naša vizija destinacije je, da ta ostane čista, zdrava, varna in prijetna. To je bistvenega pomena za lokalno prebivalstvo, obenem pa to iščejo tudi sodobni turisti. Te velike vreče, ki smo jih danes napolnili z odpadki, temu zagotovo niso v prid. Zato bomo nepopustljivi in bomo na vse možne načine trkali na vest ter osveščali ljudi na vsakem koraku: da imamo le en planet in da ga je treba ohraniti lepega in zdravega tudi za zanamce. Naj Kranj postane svetli zgled, kako je mogoče dvigniti kulturo in spoštovanje do narave.«

 

 

Janez Černe (na fotografiji zgoraj) je povzel situacijo pod Joštom: »Embalaža, maske, pasji iztrebki, celo odsluženi pralni stroj … Številni obiskovalci žal ne vedo, da so te površine večinoma v zasebni lasti, zato so čiščenje in vzdrževanje poti ter s tem povezani stroški breme lastnikov zemljišč. Edino prav bi bilo, da obiskovalci v dolino odnesejo svoje odpadke in s tem pokažejo hvaležnost, da lahko zasebno lastnino uporabljajo v lastni užitek, obenem pa so prijazni do narave. S čistilnimi akcijami zasebnikom vsaj malo pomagamo pri čiščenju, počistijo pa se tudi z odpadki najbolj obremenjene lokacije na območju kranjske občine, ki se jih sproti dodaja na digitalni zemljevid črnih točk. Hvaležni smo za vsa opozorila občank in občanov, krajevnih skupnosti in drugih. Naj se dobro sodelovanje nadaljuje.«

 

 

Vodja čistilne akcije, Klemen Markelj (na fotografiji zgoraj), je temu pritrdil. »Letošnja čistilna akcija je že 20. po vrsti, to pa je obenem tudi obletnica dobrega sodelovanja Kranjskih tabornikov, Mestne občine Kranj in Komunale Kranj ter seveda Kranjčank in Kranjčanov. Vsa ta leta se trudimo z ozaveščevalnimi kampanjami privzgojiti spoštljiv do narave in rastemo skupaj v več pogledih, ne le s čedalje več udeleženci pri čiščenju. Lansko in letošnje leto je sicer epidemija nekoliko omejila obseg čistilne akcije, a razlika je od danes več kot očitna: v naravi je najmanj deset ton odpadkov manj.«

 

Župan Matjaž Rakovec z Rudijem Burgarjem iz društva Prijatelji Jošta.

 

Ena od nabirk odpadkov pod vrhom Jošta.

 

Po gozdovih pnevmatike, bela tehnika, embalaža …

 

Podžupan Robert Nograšek je tako kot lani čistil po domačem Bregu in tudi mestni svetniki, ki so se udeležili letošnje čistilne akcije, so čistili večinoma v krajevnih skupnostih, odkoder prihajajo. »S krajankami in krajani Krajevne skupnosti Mavčiče smo počistili območje naselij Breg, Jama, Praše, Mavčiče in Podreča. Pogled na polne vreče najrazličnejših odpadkov ni bil razveseljujoč, je pa zdaj res lepo pri nas, narava bo spet lahko zadihala,« je povedal podžupan Nograšek. Po besedah predsednika KS Mavčiče Marjana Tušarja je po tamkajšnjih gozdovih, poteh ob Savi in ob cestah čistilo več kot 130 ljudi, »nabralo se je pnevmatik, televizorjev, koles in raznovrstne embalaže.« Naleteli so tudi na dve lokaciji z azbestnimi odpadki in že podali prijavo na pristojni inšpektorat.

 

Podžupan MOK Robert Nograšek se je pridružil "čistilcem" na domačem Bregu in v Mavčičah.

 

Ekipa, ki je v gozdovih in na sprehajalnih poteh našla vse mogoče, čeprav je bližnji zbirni center le nekaj kilometrov stran. Na koncu so se pogostili s picami, klobasami in hrenovkami ter domačim pecivom, ki so ga spekle domačinke.

 

Čistilni akciji Očistimo Kranj 2021 so se pridružile še številne druge krajevne skupnosti in poskrbele za lepši videz okolice: čistilo se je v kanjonu Kokre (v mestu, v Britofu, na Kosorepu), na območju od Supernove Qlandia Kranj do Hipermarketa Mercator, okoli Planeta Tuš in ob kolesarski poti proti Šenčurju. KS Bratov Smuk, KS Planina in KS Huje so bile aktivne tudi na svojem območju, odpadkov ni več niti okoli Pungerta, hiše Layer in železniške postaje. Pobrali so jih tudi na Zlatem polju, v Struževem (za to je poskrbel Klub vodnikov reševalnih psov), na območju KS Vodovodni stolp (od Šorlijevega naselja proti Rupi, po gozdičku do avtoceste ter v smeri Ilovke), v Čirčah, v Hrastju (nogometno in športno igrišče), v KS Stražišče in v KS Bitnje z Žabnico in Šutno. Zdaj je spet bolj čisto tudi na Drulovki, Bobovku in v Udin Borštu, marljivi so bili, zlasti ob glavnih cestah in bližnjih gozdovih, v KS Tenetiše, KS Goriče, KS Gorenja Sava, KS Besnica, KS Britof in Orehovlje (kanjon Kokre, gozd do meje z občino Šenčur) ter v KS Kokrica. Krajevna skupnost Golnik pa bo čiščenje okolice še izvedla v kratkem.

 

Ena od delovnih ekip na Drulovki.

 

Na lokacijah zahtevnega čiščenja ali varovanja udeležencev ob vodotokih so pomagali člani enot CZ MOK: Društvo za podvodne dejavnosti Kranj in PRS RP Kranj v kanjonu Zarice od Drulovke do Mavčič, v Savskem drevoredu in na Kosorepu, tam in v kanjonu Kokre tudi Jamarsko društvo Carnium Kranj, ter Društvo za raziskovanje jam. Sodelovale so enote PP CZ MO Kranj, Radioamaterji CZ MOK in Intervencijska enota CZ MOK ter druge taborniške skupine oziroma rodovi. »Gre za izurjene in dobro utečene ekipe, ki se na vsaki čistilni akciji vedno izkažejo in zagotovijo, da je čisto tudi na težje dostopnih območjih. Zdaj bo digitalni zemljevid črnih točk z odpadki precej bolj prazen. Obenem pa lahko pohvalimo tudi udeležence čistilne akcije, da so upoštevali naša navodila in s tem varovali svoje in zdravje drugih okoli njih,« je povedal namestnik poveljnika CZ MOK Vid Krčmar.

 

 

MOK še dodatno podprla čiščenje

 

Vzporedno je čistilo tudi 15 društev (lovske in ribiške družine, prostovoljna gasilska društva in drugi), ki so se odzvala na poziv MOK in oddala vlogo za sofinanciranje čiščenja izbranega območja in na koncu zbrala dobrih šest ton odpadkov. Nekatera od teh so se pridružila čiščenju po krajevnih skupnostih, med drugim pa je zdaj bolj čisto tudi na in pod Jamnikom, po poteh na Šmarjetno goro, na območju lovišč in naselij Polica in Okroglo.

 

Kakor so sporočili s Komunale Kranj, ki je poskrbela za odvoz odpadkov in jih nato tudi stehtala, je bilo danes tako skupaj zbranih kar 16.480 kilogramov odpadkov.

 

Več kot 16 ton odpadkov so s terena odpeljale ekipe Komunale Kranj.

 

Na poti družbe do odpadkov

 

Kranjski taborniki so kot vsako leto v času čistilne akcije za sodelujoče pripravili topel obrok in jim podarili bombažne vrečke, na stojnici sredi mesta pa predstavili tudi nov ekološko obarvan projekt, tako imenovano knjižnico stvari. Gre za projekt izposoje stvari, ki jih potrebujemo le občasno in si jih je zato bolj smotrno izposoditi kot pa kupiti. »To je eden od korakov na poti do družbe brez odpadkov, k čemur se je pred kratkim zavezala tudi Mestna občina Kranj,« je pojasnil Klemen Markelj. Tudi pri tem tesno sodelujejo s Komunalo Kranj.

 

Stojnica Kranjskih tabornikov v centru mesta.

 

»Cilj zero waste projekta je zmanjševanja količine odpadkov, povečevanje deleža ločenih frakcij in skrb za čisto okolje. Obenem pa pomeni tudi spreminjanje kulture, vzorcev in rutine ter umeščanje novih pravil na področju trajnostnega razvoja občin in vsakega posameznika. Na razširjenih delavnicah Ekologov brez meja skupaj z mestno upravo že iščemo ideje in zamisli, predloge ukrepov ter trajnostnih rešitev, upamo pa, da se nam pridružijo tudi predstavniki različnih društev, javnih zavodov in zaposleni v turizmu,« je povedal predstavnik Komunale Kranj Igor Viktor Bizjak.

 

Vodja čistilne akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran z mladima pomočnikoma.