Prenova nekdanje gradbene šole se lahko začne

Nekdanja srednja gradbena šola na Cankarjevi 2 v starem mestnem jedru Kranja je samevala približno 20 let. Leta 2014 jo je s pogodbo o brezplačnem prenosu državnega premoženja dobila v last Mestna občina Kranj. Pred dobrim mesecem ji je Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odobrila slabih 1,5 milijona evrov finančne podpore iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za celovito prenovo objekta. Pogodba z izvajalcem del je podpisana. Prenova se bo začela predvidoma konec meseca.

 

Kljub pandemiji covida-19, ki je ustavila številne projekte po celem svetu, na Mestni občini Kranj (MOK) nemoteno uresničujejo začrtane cilje. V zadnjih dveh letih so iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb za revitalizacijo degradiranih urbanih območij pridobili odločitev o podpori za tri operacije, to so dozidava in rekonstrukcija vrtca v sklopu OŠ Simona Jenka – PŠ Center, prenova objekta na Cankarjevi ulici 2 in prenova stanovanj v lasti MOK na Planini. Čakajo še potrditev za četrto, za prizidek telovadnice na OŠ Staneta Žagarja.

 

Vrednost prenove objekta na Cankarjevi 2 znaša približno dva milijona evrov. Poldrugi milijon bosta prispevala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, nekaj manj kot pol milijona evrov bo prispevala MOK. Občina bo s celovito prenovo in obuditvijo opuščenega objekta na Cankarjevi 2 zmanjšala nadaljnjo socialno degradacijo v starem Kranju, zagotovila učinkovito rabo obstoječega urbanega prostora znotraj mestnega jedra, prispevala bo k dvigu kakovosti vsakdanjega bivanja v mestu, nova vsebina bo prebudila staro mestno jedro, hkrati pa se bo ohranjala kulturna dediščina. Nove prostore bodo uporabljali Glasbena šola Kranj (GŠ), Javni sklad RS za kulturne dejavnost, Območna enota Kranj (JSKD), in predstavniki drugih kulturnih in podobnih dejavnosti. Pomembna pridobitev je dostop za invalide, saj doslej GŠ ni imela možnosti poučevanja te ranljive skupine. Za izvedbo del bo poskrbelo podjetje Adaptacije – vzdrževanje, gradbena, obrtniška in inštalacijska dela, d. o. o. Prenova objekta bo končana predvidoma septembra 2022.

 

»Veseli nas, da smo v zadnjih dveh letih iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb za revitalizacijo degradiranih urbanih območij pridobili odločitev o podpori za tri operacije. Skupaj s četrto, za katero še čakamo potrditev, govorimo o 11 milijonih evrov vrednih operacijah, od tega bo MOK prispevala 3,6 milijona evrov, sofinanciranje RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pa znaša slabih 7,4 milijona evrov. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja se je v starem mestnem jedru Kranja veliko dogajalo. Eden od namenov prenove nekdanje gradbene šole je tudi ta, da spet oživimo staro mestno jedro,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

Na fotografiji z leve župan MOK Matjaž Rakovec, vodja JSKD OE Kranj Vladimir Brlek, ravnateljica Glasbene šole Kranj Petra Mohorčič, predsednik KS Center Aleksander Pavšlar in podžupan MOK Janez Černe.  

 

Da bodo dobili nove prostore, se že zdaj veselijo pri GŠ in JSKD. »Hvaležni smo MOK, da bomo skupaj prišli do dodatne lokacije, ki jo res potrebujemo. Imamo solidne prostore za izvajanje individualnega pouka, za skupinskega pa smo razpršeni na petih lokacijah. S stavbo na Cankarjevi bomo samo še na treh,« je pridobitev komentirala Petra Mohorčič, ravnateljica GŠ, ki v tem šolskem letu obeležuje 111 let delovanja. »GŠ sodi v mestno jedro. Če mladi pridejo v mesto, se tam rojevajo nove ideje, spoznava se svet z drugačnimi očmi. Verjamem, da bo to dobro delo vsem.«

 

Prenovo v starem Kranju pozdravlja tudi predsednik krajevne skupnosti Center Aleksander Pavšlar. »Ne gre samo za to, da obnovimo degradiran objekt, ki je propadal, ampak tudi za to, da ta dobi vsebino in omogočimo GŠ njen razvoj, saj je zadnja izobraževalna institucija, ki še vztraja v mestnem jedru. Ta projekt zelo pozdravljam, verjamem v njegov velik doprinos k oživljanju mestnega jedra. Je pa tudi opomin, da ne smemo več dopustiti, da dejavnosti zapuščajo mestno središče, kar se je dogajalo v preteklosti, in v njem ostajajo objekti, ki samevajo dolga leta.«

 

Novi dom si bo z GŠ delil še JSKD. »JSKD OE Kranj pokriva čez 185 društev. Skupaj z GŠ smo primer krasne simbioze. Oni izobrazijo kader, mi z njim delamo naprej. Veseli me, da bom še pred upokojitvijo dočakal uresničitev tega dolgoletnega cilja. Trikrat sem se selil, četrtič pa upam, da bodo naši nadobudni umetniki vendarle dobili svoj prostor,« je misli strnil vodja JSKD OE Kranj Vladimir Brlek.

 

Predstavitev je dostopna tukaj.

 

Partnerji:

Kategorije:
aktualno