Skoči na glavno vsebino
Za medije

Prešeren, naš navdih in ponos

26. 11. 2021

V Mestni občini Kranj (MOK) imamo privilegij, da praznični december, ki je že pred vrati, začnemo z občinskim praznikom in prižigom prazničnih luči 3. decembra – na dan rojstva našega največjega literata Franceta Prešerna. Ta je skozi poezijo dokazal, da je slovenski jezik literarno enakovreden jezikom velikih narodov, kot so ruski, ukrajinski, nemški, francoski, italijanski, angleški …

 

Res smo lahko ponosni, da je največji slovenski poet najbolj prepoznan občan v zgodovini Kranja. Prešernu v čast smo izkoristili priložnost, da na predvečer občinskega praznika podelimo priznanja zaslužnim občankam in občanom ter organizacijam, ki so izstopili iz povprečja in Kranju dali več oziroma v njem pustili trajen pečat. Pot, ki so jo prehodili prejemniki občinskih priznanj Mestne občine Kranj, bogati našo mestno občino in vse, ki v njej živimo. So vzor in navdih za mnoge. Do njih gojimo globoko spoštovanje in veseli smo, da jim zahvalo lahko izkažemo osebno. Prešeren, ki še danes stopa iz povprečja, za časa svojega življenja žal ni bil deležen tovrstne pozornosti, zato pa mu jo skušamo posvetiti v toliko večjem merilu posthumno.

 

Prešernovo mesto se mu poklanja na številnih krajih in področjih, skozi institucije, ulice, muzeje, stavbe, kipe, predstave in še in še. Včasih se vprašam, kako bi ta gospod, če bi se v današnjem času sprehodil po ulicah Kranja, gledal na vse, kar mu je posvečeno. Kako bi se odzval na dejstvo, da je njegovo delo pustilo takšen pečat, da ima tako velik pomen za Slovence? V MOK smo njemu v čast v Parku La Ciotat nedavno postavili tudi doprsni kip, družbo pa mu že delata njegova sodobnika, ruski pesnik in pisatelj Mihail Jurjevič Lermontov ter ukrajinski pesnik Taras Ševčenko. S tem nadgrajujemo vsebino parka, ki nosi ime po prvem izmed mest, s katerimi se je Kranj pobratil. V kratkem se bodo trem velikanom svetovne literature pridružili še drugi, iz različnih držav sveta. Aleja Prešernovih sodobnikov bo poudarila svetovljanstvo našega največjega poeta ter mesto Kranj postavila na kulturni zemljevid največjih književnih ustvarjalcev 19. stoletja.

 

Tudi tokrat bomo v Kranju praznične luči ugasnili v januarju. Prešernovi verzi Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki kot del decembrskega vzdušja in rdeča nit okrasitve že nekaj let spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu, pa bodo mesto osvetljevali vse do 8. februarja, ko v Kranju pripravimo Prešernov smenj. Za podaljšanje osvetlitve verzov do slovenskega kulturnega praznika smo se odločili lani, saj s tem simbolno prikazujemo čas od pesnikovega rojstva do njegove smrti.

 

Prav v verzih Prešerna pa smo črpali tudi navdih za ime decembrske dobrodelne akcije V Kranju dobro v srcu mislimo, s katero bomo tudi letos, tretjič zapored, pomagali družinam in posameznikom v stiski. Vsem, ki ste lanski in predlanski december z odprtim srcem podprli akcijo, se iskreno in toplo zahvaljujem. Skupaj smo olajšali stisko kar tridesetim družinam oziroma posameznikom. Žal pa so tudi letos med nami ljudje, ki se soočajo s težkim socialnim bremenom, njihove zgodbe so resnično boleče. Zato je čas, da stopimo skupaj in jim pomagamo do boljšega jutri. Naj tudi v njihovih očeh zasijejo verzi upanja. Ker dobro v srcu mislimo!

 

Se vidimo!

Matjaž Rakovec, vaš župan

« Seznam člankov