Ukrepi MOK ob drugem valu koronavirusa

Statistika kaže, da je Gorenjska trenutno najbolj obremenjena regija v Sloveniji, ko gre za 14-dnevno incidenco okuženih s COVID-19 na 100.000 prebivalcev. Ker jo v prihodnjih dneh in tednih čaka izjemno zahtevna preizkušnja, je pomembno, da se prav vsi držimo ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Mestna občina Kranj se pripravlja na krizne razmere tudi z iskanjem lokacij za začasne namestitve pozitivnih oseb na COVID-19 in k sodelovanju poziva prostovoljce.

 

Med 5. in 18. oktobrom 2020 je bilo glede na 14-dnevno incidenco okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev na Gorenjskem na COVID-19 pozitivnih 584 oseb. Številka Gorenjsko uvršča na vrh razpredelnice okuženih regij. Za njo sta Koroška (441) in Osrednjeslovenska (425).

 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opažajo, da v drugem valu mnogi kljub tesnemu stiku z okuženo osebo dnevno odhajajo v službo. Tudi zato se virus zelo hitro širi. Zato opozarjajo vse tiste, ki so bili ali še bodo v stiku z okuženo osebo, naj v takem primeru pokažejo odgovornost do družbe ter ostanejo doma. Hkrati opozarjajo na osnovne ukrepe, s katerimi lahko vsak pripomore k zmanjšanju širjenja virusa, kot so ustrezna higiena rok, razkuževanje površin, higiena kašlja in omejitev stikov. 

 

Podrobno o preventivnih ukrepih

 

Na Mestni občini Kranj (MOK) pozivajo občanke in občane naj v naslednjem mesecu dosledno spoštujejo zaščitne ukrepe in potrpijo za dobro celotne skupnosti, saj bodo le s skupnimi močmi obrnili krivuljo okuženih navzdol. Zavedajo se, da bo glede na rastočo številko okuženih treba povečati kapacitete za pozitivne na COVID-19, zato iščejo začasne lokacije za obolele. V tem tednu bo civilna zaščita zbrala kadre, postavila sistem in tehnično podporo za vrhunec drugega vala, ki prihaja.

 

Poziv župana k upoštevanju preventivnih ukrepov

Poziv prostovoljcem

 

Ker bo vsak par rok v prihodnjih dneh še kako dragocen, MOK na pomoč poziva tudi prostovoljce. Zainteresirani naj pokličejo 080 18 85. Njihov prispevek bo dragocen pri pomoči v domovih za starejše občane in pri logistično-operativnih nalogah, kot so prevoz in selitev starejših, osebna pomoč, pomoč pri hoji z berglami, prevoz do zdravnika, dostava zdravil ... MOK bo zanje poskrbela tudi z usposabljanjem o varovanju in ravnanju z zaščitno opremo.

Kategorije:
koronavirus aktualno