V bodočem Parku slovenske himne razstavili natečajne rešitve

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je na lokaciji bodočega Parka slovenske himne danes odprl razstavo petnajstih arhitekturnih rešitev za ureditev parka, ki so prispele na konec januarja razpisan javni natečaj. Na tem mestu bodo do predvidoma oktobra letos izpeljali ureditev, kot jo predvideva prvonagrajena natečajna rešitev za park nacionalnega pomena, ki bo posvečen državni in narodni himni ter himni Slovenske vojske.

 

Mestna občina Kranj (MOK) je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) z javnim projektnim natečajem želela pridobiti najprimernejšo rešitev za ureditev spominskega parka, posvečenega slovenskima himnama – slovenski državni himni Zdravljici ter nekdanji dolgoletni slovenski narodni himni, zdaj himni Slovenske vojske Naprej zastave slave. S projektom, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, želijo v MOK počastiti tudi oba avtorja besedil himn – Franceta Prešerna in Simona Jenka. Oba sta pokopana v Prešernovem gaju v neposredni bližini natečajnega območja, zato je bil eden od poudarkov natečaja tudi, da se novo parkovno površino uredi tako, da se bo ustrezno vpela v kontekst mesta in bližnjega Prešernovega gaja.

 

Na natečaj je prispelo 15 rešitev, pregledala jih je ocenjevalna komisija in štiri predloge tudi nagradila: nagrado za najboljšo rešitev je prejel biro a2o2 arhitekti, druge nagrade ni podelila, pač pa enakovredni nagradi za tretje mesto ter posebno priznanje. Več o nagradah in obrazložitvah zanje je na voljo v tej novici. Vse natečajne rešitve bodo z grafičnim prikazom in kratkim opisom predlogov zdaj na ogled na lokaciji bodočega Parka slovenske himne, zraven Prešernovega gaja do predvidoma oktobra 2022.

 

»Današnji dogodek je zgodovinski. Zelo smo zadovoljni, da smo v slabih dveh mesecih prejeli toliko dobrih arhitekturnih rešitev. Zahvaljujem se vsem sodelujočim, Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije, arhitektom, ocenjevalni komisiji ter čestitam prejemnikom nagrad. Z njihovo pomočjo smo namreč uspeli pridobiti rešitve za tisto, kar smo tudi želeli: da mesto dobi nov park, ki se bo povezoval s sosednjim Prešernovim gajem in bo edinstveni prostor za počastitev slovenskih himn, obenem pa bo prikazoval njun zgodovinski razvoj ter tako predstavljal vse pomembne mejnike in ljudi, ki so prispevali svoj ustvarjalni delež. Iskrena hvala tudi Župniji Kranj, da pripravljena odstopiti to zemljišče za ureditev novega parka, predsedniku republike za častno pokroviteljstvo in ministru za obrambo Mateju Toninu za sodelovanje pri projektu,« je ob odprtju razstave povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

Kranjski župnik, dr. Andrej Naglič, je ob tem povedal, da »z veseljem namenjamo to zemljišče za naše skupno dobro in za večjo kakovost bivanja na tem območju. Na ta način pa skupaj promoviramo tudi domovinske vrednote, s tem krepimo našo skupnost, se povezujemo – civilna družba, lokalna skupnost, župnija, država … Zahvaljujem se, ker smemo sodelovati pri tem – naj nam bo ta projekt v skupen ponos.«

 

Minister Matej Tonin se je odzval s čestitkami vsem, ki so bili pobudniki te ideje, zlasti počastitve obeh pomembnih himn hkrati, in tudi arhitektom zmagovalne rešitve. »Simboli države nas povezujejo, delajo nas kot narod in himna je eden takih simbolov. Obe himni odsevata karakter Slovencev skozi zgodovino – na eni strani borbenost, da smo se pripravljeni boriti zase, na drugi pa miroljubnost, ki jo odlikuje sodelovanje z vsemi narodi sveta. Ta park bo omogočil, da se tem pomembnim simbolom tudi poklonimo ob različnih državnih praznikih.«

 

Na odprtju razstave je spregovorila tudi dr. Andreja Zapušek Černe, predsednica ocenjevalne komisije pri ZAPS: »Nismo imeli preproste naloge, saj smo morali poiskati pravo rešitev, kako v prostoru, ki bo namenjen izvajanju protokola in prireditev, oblikovati tudi prostor, v katerem bodo prebivalci in obiskovalci kakovostno preživljali prosti čas. Prvonagrajena rešitev je polna ustvarjalnega naboja in tudi simbolike.«

 

V Mestni občini Kranj so prav danes podpisali pogodbo z avtorji prvonagrajene natečajne rešitve, z birojem a2o2 arhitekti. Arhitekt Andraž Keršič je v imenu biroja izrazil zadovoljstvo ob podpisu pogodbe in s tem skorajšnjega začetka del. »Novi park smo si zamislili kot odprto zeleno površino, ki je antipol sosednjemu Prešernovemu gaju, ograjenim z zidom. Ta je prostor spomina, novi park pa bo odprt in namenjen prostočasnim aktivnostim, ob tem pa tudi izvedbi protokolarnih dogodkov.« Kot zanimivost je izpostavil, da bo privzdignjena ploščad za polaganje venca v Parku slovenske himne višinsko usklajena z notranjim parkom v Prešernovem gaju. S te točke bo možno videti nagrobna spomenika obeh, Franceta Prešerna in Simona Jenka.

 

Fotografije so na voljo na tej povezavi; Avtor fotografij: Luka Kotnik/Mediaspeed