V Lazah so pripravljeni, da ob nesreči takoj ukrepajo

Regijska vaja potrdila dobro usposobljenost vseh služb za primer nesreče v industrijskem okolju.

V industrijski coni Laze v Stražišču pride do okvare na transformatorski postaji in izpada elektrike. To povzroči napako na polnjenju viličarja, sledita požar in eksplozija v industrijskem obratu, kjer predelujejo nevarne snovi. Poruši se del skladišča, zaposleni ostanejo ujeti v objektu, kasneje še v skladišču, kjer se prevrne viličar. Sproži se reševalna akcija, na kraj dogodka prihitijo gasilci, sledijo še druge podporne službe za zaščito in reševanje. To je osnovna zgodba nesreče, k sreči samo za vajo.

 

Organizator vaje je bila kranjska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko reševalno službo Kranj, gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze MO Kranj, službo Nujne medicinske pomoči, Civilno zaščito Mestne občine Kranj, Policijo, Ekološkim laboratorijem mobilne enote in Civilne zaščite Gorenjske regije. V treh urah je okoli 300 sodelujočih uspešno izvedlo obsežen načrt vaje in potrdilo dobro usposobljenost za primer kombinirane nesreče v proizvodnem obratu.

 

Podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe je pred začetkom vaje vsem, vključenim v vajo, zaželel uspešno izvedbo in dejal: »Vaja je zelo pomembna, saj ni dovolj, da imamo pravila in načine reševanja samo nekje zapisane. Potrebno jih je preveriti tudi v praksi, sicer ne moremo vedeti, kako dobro smo pripravljeni za primere nesreč.«

 

Vaja izvedena uspešno na vseh ravneh

»Prva ocena je, da je bila vaja uspešna in izvedena po predpostavkah. Končna ocena bo v tridesetih dneh, ko bomo naredili vse analize, upoštevali podatke ocenjevalcev in ugotovili kazalnike, ki so v redu, in tiste, ki so potrebni izboljšav,« je bil ob koncu vaje zadovoljen Robert Skrinjar, vodja kranjske izpostave Uprave RS za zašito in reševanje.

 

Glede poteka in hitrosti izvajanja nalog pa je še povedal: »Vsaka vaja, še zlasti tako obsežna, poteka precej počasneje kot resnična intervencija. Cilj je, da se vadbenci poleg tega, da potrenirajo tisto, kar že znajo, naučijo še kaj novega. Tudi sodelujejo tisti gasilci, ki imajo manj izkušen in jih lahko pridobijo prav na vajah. Današnja vaja je potekala počasneje z namenom, da je potekala pravilno. Kajti na intervencijah je treba kdaj izvedbo prilagoditi trenutni situaciji.«

 

Največji obseg dela je pripadel gasilcem. Andraž Šifrer iz Gasilsko reševalne službe Kranj je prav tako  potrdil, da je bila vaja uspešna: »Kar se tiče požarne intervencije, smo požar dokaj hitro pogasili. Glavni problem je predstavljala dobava vode, kar smo rešili in uspeli s cisternami pripeljati zadostne količine. Prav tako smo uspešno rešili nalogo s prometno nesrečo, identificirali nevarno snov in izvedli zaščito. V okviru vaje nas je zanimala tudi koordinacija med službami in večnivojskega vodenja večje intervencije.« Te povezave delujejo dobro, jih je pa potrebno nenehno izboljševati in to redno treniramo.

image image