Voda v kranjskih pitnikih je zelo kakovostna

Na območju Mestne občine Kranj so na voljo štirje pitniki, eden od njih tudi za pse, kjer si je možno potešiti žejo s kakovostno vodo. Tako potrjujejo analize, ki jih je maja 2020 izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

 

Pitniki se v centru mesta nahajajo na Trubarjevem trgu 3 (Pungert) in Slovenskem trgu, pa tudi na vzhodni strani ograje posestva Brdo ob sprehajalni poti (pitnik Suha-Brdo). Eden je namenjen tudi psom, in sicer v pasjem parku na Zlatem polju. Še peti pitnik je na Zoisovi poti pri KS Predoslje, a trenutno zaradi okvare ne deluje, vendar jo bodo odpravili v najkrajšem možnem času. Pitnike sicer MOK postavlja v skladu z investicijskim načrtom in zagotovljenimi sredstvi v proračunu na občinskem zemljišču in občinskem vodovodnem priključku.

 

Pitnik Suha-Brdo. Foto: Komunala Kranj

 

Za vzdrževanje in čiščenje pitnikov pa skrbi Komunala Kranj (KK), poleg tega tudi, da je voda pod stalnim nadzorom, pregledi mikrobiološke in kemijske slike pa skladni z veljavno zakonodajo. Redna analize opravlja Nacionalni laboratorija za zdravje, okolje in hrano, rezultati (glej spodaj) pa potrjujejo, da je voda, ki priteče iz naših pip, zelo čista in zdrava, skratka, visoko kakovostna. Edino v vodi iz pitnika na Zlatem polju (pasji park) je povišano skupno število mikroorganizmov pri 22°C, kar je pokazatelj majhne porabe vode, vendar je ta kljub temu pitna.

 


Poročila o kakovosti vode:


 

Brezplačna osvežitev spod gora

 

Pitniki na območju MOK so odprti od spomladi do pozne jeseni. Voda iz okoliških planin do pitnikov priteče v zelo kratkem času in ohranja temperaturo ter svežino. Pred kratkim je KK preverila tudi pritisk vode v pitnikih in ga regulirala, da po nepotrebnem ne izteče preveč vode naenkrat.

 

Odžejati se je tako možno na sami lokaciji, ali pa si vodo natočiti v lastno steklenico. S tem, ko pijemo vodo iz pipe, prihranimo denar, ker ne kupimo ustekleničene vode in tako ne ustvarjamo nepotrebne odpadne embalaže, s tem pa skrbimo za okolje in zdravje.

 

Pitnik na Trubarjevem trgu (Pungert). Foto: Komunala Kranj

 

Previdnost ni odveč

 

Mnenja strokovnjakov o količini vode, ki jo je treba popiti na dan, so sicer različna, se pa priporočene številke za odraslega človeka gibljejo od litra in pol do treh litrov vode na dan. Pravilna uporaba pitnikov ne predstavlja tveganja za zdravje, vseeno pa v času hude vročine priporočamo, da pred pitjem iz pitnika, pustite vodo teči nekaj sekund.

 

Sicer pa nevarnost okužbe z virusom covid-19 ob napačni rabi pitnikov še vedno obstaja, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje naslednje:

 

  • med pitjem vode se z ustnicami ne dotikajte ustja pipe

 

  • gumba za sproščanje dotoka vode se dotikajte le z umitimi ali razkuženimi rokami. Uporabite lahko tudi čist robec ali drugo zaščito, ki prepreči neposreden stik roke z gumbom

 

  • ne dotikajte se obraza, ust, nosu in oči

 

Več informacij o pitnikih je na voljo na tej povezavi.