Prenovljena PŠ Center je odprta

 »S to investicijo povečujemo kapacitete za osnovnošolsko izobraževanje in vrtčevsko vzgojo ter tako izpolnjujemo poslanstvo Mestne občine Kranj (MOK) na šolskem področju. Degradiranemu območju dajemo novo-staro vsebino.« Tako je odprtje prenovljenega in posodobljenega objekta OŠ Simona Jenka Kranj – PŠ Center, investicije, vredne šest milijonov evrov, pospremil župan MOK Matjaž Rakovec.

 

OŠ Simona Jenka Kranj – PŠ Center bo v prihajajočem šolskem letu 2020/21 po celoviti prenovi, ki se je začela junija 2019, pridobila osem novih oddelkov osnovne šole. Skupno bo podružnično šolo obiskovalo 526 osnovnošolcev. Povsem na novo se šoli priključuje vrtec s 96 otroki v štirih oddelkih.

 

Trak

Foto: PŠ Center že čaka na otroke. Trak so ob odprtju prerezali (z leve): ravnatelj šole Rudolf Planinšek, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Urada za kohezijsko politiko Josip Mihalic.

 

Vzhodni trakt objekta, v katerega bodo prihodnji teden zakorakali šolarji in vrtčevski otroci, je propadal od leta 2007, ko je njegove prostore zapustila srednja ekonomska šola. Ta je v njem bivala od sredine 70. let prejšnjega stoletja. Otroke zdaj čakajo svetle in prijazne učilnice. S to pridobitvijo MOK rešuje tudi prostorsko stisko, skrbi za vzgojo in izobraževanje podmladka, prizadeva si, da bi vsi imeli enake pogoje za osebni in intelektualni razvoj.

 

»To območje je bilo degradirano trinajst let, bilo je veliko klicev prebivalcev zaradi nemira, precej je bilo tudi razbitega,« je veliko in pomembno spremembo za kranjski podmladek na slavnostni otvoritvi komentiral župan MOK Matjaž Rakovec. »Ko so leta 1938 to poslopje prvič odprli v izobraževalne namene, so poudarili, da so otroci cvet in up naše prihodnosti. Tega se zavedamo tudi danes. Verjamem, da se bodo v sodobnih učilnicah z veliko svetlobe in zdravem okolju razvijali novi geniji, ki jih v Kranju nikoli ni manjkalo,« je povedal župan. Dogodka so se udeležili tudi direktor Urada za kohezijsko politiko Josip Mihalic, podžupana MOK Janez Černe in Robert Nograšek, direktor Mestne uprave Kranj Bor Rozman in drugi. Program so popestrili šolarji z inštrumentalnimi nastopi in vrtčevski otroci s plesom in petjem.

 

Ogled šolskih učilnic OŠ Simon Jenko

 

Šest milijonov vredna investicija

 

Projekt je vreden šest milijonov evrov, operacijo sta sofinancirali Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (3.412.879,56 evrov) in Republika Slovenija (853.219,90 evrov). Preostali del (1,7 milijona evrov) je zagotovila MOK iz lastnih proračunskih sredstev. Šola je uporabno dovoljenje pridobila 24. avgusta 2020 in je zdaj povsem pripravljena za začetek pouka.

 

Nova pridobitev so tudi goli in koši na igrišču, igrala (gugalnica, peskovnik, plenarna stena …), klopi, mize, dva pitnika za vodo in 48 parkirnih mest. Okolica je bogatejša za tri kanadske jadikovce, rumenolistno bukev, tri okrasne češnje, sedem javorjev, en gorski javor, devet rdečelistnih javorjev in en lipovec. Tu so še jablana, 36 sadik malin, plezalke in trajnice, med njimi ameriški slamnik, šentjanževka, melise, origano, rdeča dobra misel, perjanke, rabarbara, kislice, velikolistni žajbelj, timijan in baldrijani. Otroci bodo med šolskim letom tudi vrtnarili.

 

»Podobno kot so 20 let iskali prostorske rešitve za prvotno šolo, se je zgodba ponovila v drugem tisočletju. V prejšnjem stoletju je ravnatelj Karel Česenj  najel arhitekta Emila Navinška in s pomočjo kranjskih obrtnikov leta 1938 zgradil šolo. Zdajšnji župan me malo spominja na Česnja, saj je s svojo energičnostjo našel načine in sredstva za rešitev problema. Šola je v teh letih postala ena največjih v Sloveniji, ima 59 razredov in 23 oddelkov podaljšanega bivanja. V matični in podružničnih šolah je trenutno 1431 šolskih in vrtčevskih otrok,« je zadovoljno dejal ravnatelj OŠ Simona Jenka Rudolf Planinšek in se zahvalil županu.

 

V šolo in vrtec z mislijo o trajnostni mobilnosti

 

Prve pobude po novi (takratni ljudski) šoli v Kranju so se pojavile okrog leta 1910, saj je dotedanja postala premajhna. Krajevni šolski in občinski odbori so se ukvarjali z načrti za novo šolo dve desetletji, zanje odšteli precej denarja, vendar nikoli ni prišlo do njihove realizacije. Ključen za novo šolo je bil župan Karel Česenj. Načrt zanjo – ta je bil trinajsti – je pripravil arhitekt Emil Navinšek. Lokacija v središču mesta pri pokopališču je veljala za primerno za tak objekt zaradi miru in tišine, neugodna pa so bila tla, saj so bila deloma iz ilovice, deloma pa iz skal, zaradi česar se je delo precej upočasnilo. A v poldrugem letu je bila šola zgrajena.

 

Mir se v tej soseski kljub otroškemu vrvežu ohranja še danes. Šola se nahaja v neprometni peš coni: »Naj tako tudi ostane. Naj bomo starši in učitelji vzgled svojim otrokom. Učimo jih trajnostne mobilnosti s tem, da jih pospremimo v šolo ali vrtec peš, jih spodbujajmo, da se odpravijo v šolo s sošolci tudi s kolesom ali morda avtobusom kot včasih, ko je bilo to najbolj običajno. Na poti v šolo smo marsikaj 'ušpičili', se pogovarjali in se imeli lepo,« sporočajo arhitekti in inženirji Protim Ržišnik Perc, ki so projektirali prenovo.

 

Prenovljeni vzhodni del zaznamuje tematsko zasnovan ambient z zelenimi travniki v pritličju, savano v rumenih tonih v prvem nadstropju in gozdom v rdeče rjavih odtenkih v drugem, pospremili so jih še s podobami živali, ki se združijo na stenah glavnega stopnišča, kjer obiskovalca v posamezna nadstropja vabijo napisi: stopate na travnik, v savano in gozd. Arhitektu Navinšku in pesniku Simonu Jenku, po katerem se šola imenuje, pa so pred prenovljeno stavbo posvetili grafiko na steklu.

 

Igrišče je poslej odprto tudi za javnost, MOK pa ob tej priložnosti izreka zahvalo sosedom za strpnost med obnovo in sožitje s podmladkom, ki bo z otroško igrivostjo in radovednostjo že prihodnji teden napolnil prenovljeno stavbo.

 

 

Povezava do celotnega sporočila za javnost je dostopna na tej povezavi.

 

Partnerji: