Slovesno odprli Park slovenske himne

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in predsednica RS Nataša Pirc Musar sta ob bogatem kulturnem programu danes slavnostno odprla nov park, Park slovenske himne. Posvečen je državni himni Zdravljici in narodni himni ter himni Slovenske vojske Naprej zastava slave ter avtorjema njunih besedil, Francetu Prešernu in Simonu Jenku, s parkom pa želijo v Kranju poudariti tudi pomen nacionalnega poenotenja. Mesto ob tem dobiva novo urejeno zeleno površino, ki je bila prej dolga leta zapuščena.

 

Današnjega odprtja spominskega parka nacionalnega pomena so se udeležili številni visoki gostje, med njimi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je častna pokroviteljica projekta, minister za obrambo Marjan Šarec, pa tudi nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec se je v pozdravnem nagovoru najprej zahvalil vsem, ki so pripomogli k vzpostavitvi tega novega nacionalnega parka – Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije in natečajni komisiji, izbranim in neizbranim arhitektom za odlične idejne zasnove, sodelavcem v MOK, gradbenikom, donatorjem, rimskokatoliški cerkvi za odstop zemljišča, Slovenski vojski za pomoč pri gradnji. »Dolgo smo čakali, da se je to območje, na katerem smo danes, končno uredilo. Zadnjih nekaj let smo tako iskali rešitve, kako smiselno povezati Prešerna in Jenka, ne da bi preglasili Prešernov gaj, kako smiselno oblikovati tudi prostor, kot je bilo zamišljeno že v začetku 90. let prejšnjega stoletja – torej kot razširjeni del Prešernovega gaja. Tam sta pokopani dve mogočni in pomembni osebi za razvoj nacionalne ideje – in v končni fazi tudi za osamosvojitev – Prešeren in Jenko. In danes bomo z odprtjem Parka slovenske himne počastili združevanje in enotnost, ki sta bila podlaga za naš obstoj in vse velike dogodke v naši zgodovini. Ta novi zeleni park, ki so ga tenkočutno oblikovali a2o2 arhitekti , to lepo prikazuje tudi z lipo, simbolom slovenstva, v osrednjem delu in s privzdignjeno travnato ploščadjo, ki usmerja pogled proti zadnjima počivališčema Prešerna in Jenka v bližnjem Prešernovem gaju. Prepričani smo, da bo ta park postal nacionalni prostor, v katerem se bo Slovenska vojska najmanj enkrat v letu poklonila svoji in državni himni, ter kraj, kjer se bo ob rojstnih dneh Jenka in Prešerna ter državnih praznikih recitiralo obe himni – in bodo obiskovalci občutili njuno zgodbo in sporočilo. Izjemno sem vesel današnjega dogodka, ki nas združuje in povezuje, ko si podajata roko preteklost in prihodnost. Ta mora temeljiti na pravih vrednotah in medsebojnem spoštovanju.«

 

Slavnostna govornica na odprtju parka je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. »Ta projekt predstavlja povezovanje kulture, umetnosti, narodne zavesti, zgodovine, tradicije, narave in kakovosti bivanja na enem mestu. Zavedati se moramo, da živimo sen naših prednikov, sen o lastni, neodvisni in suvereni državi. Sen, za katerega so se mnogi borili, ali celo darovali svoje življenje. Zato imejmo radi svojo državo, kjerkoli smo – imamo namreč samo eno, edinstveno, prekrasno domovino, ki jo moramo čuvati, ohranjati in razvijati. To je častni dolg do naših prednikov in hkrati naše poslanstvo za vse bodoče rodove. Čestitke županu in Mestni občini Kranj ter vsem, ki ste prispevali k izvedbi tega simbolno pomembnega projekta, ki hkrati z zelenimi površinami prispeva tudi k boljši kakovosti življenja in k prizadevanjem mesta za trajnostni razvoj.«

 

Dogodek so za uvod s prapori počastile veteranske organizacije, v nadaljevanju pa nastopili še Orkester Slovenske policije, Pihalni orkester MO Kranj, Mažoretni in twirling klub Kranj, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna Kranj ter učenke in učenci osnovnih šol Franceta Prešerna in Simona Jenka, torej (srednjih) šol, ki so poimenovane po Prešernu oziroma Jenku, pri programu pa je sodelovala tudi Janeza Puharja – Center, ki meji na park. Nastopajoči so skozi pesmi, dialog in recitacije razmišljali o slovenstvu, jeziku, državnih simbolih. Predsednica RS in župan MOK sta na koncu še simbolično prerezala trak ter s tem uradno predala park svojemu namenu.

 

V Kranju so sicer z gradnjo začeli po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja konec oktobra 2022. Ker je območje na zaščitenem območju Zavoda za varstvo kulturne dediščine, so opravili tudi arheološka izkopavanja, pri čemer so odkrili zgodovinsko in arheološko zelo pomembne ostanke žarnih grobov iz železne dobe, torej iz obdobja približno 800 let pred našim štetjem. Takrat so na tem območju živela keltska plemena in po teh je, kakor je na slovesnosti tudi povedal župan, Kranj dobil ime, »najdbe naj bi celo nakazovale, da je bil Kranj takrat celo večji kot v srednjeveških časih«.

Gradbena dela s hortikulturno ureditvijo in javno razsvetljavo so znašala 129.700 evrov z DDV, do največ 19.500 evrov bodo znašale še arheološke raziskave.

Idejno zasnovo parka so prispevali a2o2 arhitekti, katerih predlog je med skupno 15 prispelimi na javni projektni natečaj prejel prvo nagrado. Po besedah natečajne komisije so avtorji s suverenim, jasnim in celostnim pristopom oblikovali odprt javni prostor kontemplativnega značaja, ki je izmed vseh predlaganih rešitev izstopal s svojo izpovednostjo in spoštovanjem do obstoječega. Več o nagradah in obrazložitvah zanje je na voljo v tej novici.

 

Avtor fotografij: Saša Despot/Mediaspeed