V čistilni akciji v Kranju sodelovalo prek 5300 ljudi

V akciji, ki je potekala ob 70-letnici kranjskih tabornikov, so nabrali 13,5 ton odpadkov

 

V Mestni občini Kranj so v sodelovanju z Zvezo tabornikov občine Kranj in Komunalo Kranj v soboto dopoldne izvedli tradicionalno, že 21. čistilno akcijo OČISTIMO KRANJ 2022 – Kranj ni več usran. Na širšem območju MOK je skupno čistilo okoli 5300 ljudi, zbrali so 13.660 kilogramov odpadkov, kar je približno tri tone manj kot lani.

 

Prav tako tradicionalno so uvod v sobotno čistilno akcijo že v petek začele kranjske šole in vrtci: Vrtec Čirče, PŠ Besnica, Naša kajžica, OŠ Predoslje, OŠ Simon Jenko Kranj, vrtec Pri dobri teti, OŠ Janeza Puharja Kranj - Center, OŠ Franceta Prešerna Kranj, OŠ Orehek, OŠ Helene Puhar, OŠ Matija Čopa, Srednja ekonomska in storitvena šola ter Gimnazija Kranj so poskrbeli predvsem za nepravilno odložene odpadke v svoji bližnji okolici.

V OŠ Franceta Prešerna Kranj so ob tem v goste povabili še Komunalo Kranj, ki je pripeljala svoja vozila in pripravila dejavnosti za učence. Učitelji in učenci so nato posejali še sončnic in se pogovarjali o dnevu sajenja medovitih rastlin, ki v sodelovanju z Zvezo tabornikov in Čebelarsko zvezo Slovenije poteka ravno na dan čistilne akcije.

 

 

V soboto pa se je čiščenja številnih območij Mestne občine Kranj lotilo skupno prek 5300 ljudi, poleg Kranjskih tabornikov še druge enote Civilne zaščite MOK, Komunala Kranj, nekaj krajevnih skupnosti, in mestnih svetnikov, ob tem pa še prostovoljna gasilska društva, lovska društva ter druge skupine.

Eno od področjih, ki so ga čistili, je bil kanjon Kokre v mestnem jedru in v eni od ekip je sodeloval tudi podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. Zahvalil se je vsem, ki so današnje dopoldne posvetili čiščenju. »Vsak par rok šteje in skupaj smo poskrbeli, da bo Kranj spet čist. Najbolj zaskrbljujoči so predvsem manjši plastični odpadki. To je tista mikroplastika, ki se razgradi in pride v vodo, v živa bitja, na kar večkrat opozarjajo naravovarstveniki. Zato pozivam vse, naj odpadki ne pristanejo v naravi. Naša vizija destinacije je, da ta ostane čista, zdrava, varna in prijetna … Podpora Komunale Kranj ter Kranjskih tabornikov je pri tem nepogrešljiva  – iskrena hvala za vseh teh 21 let podpore in vse najboljše ob 70. obletnici njihovega delovanja v Kranju!«

Vodja čistilne akcije Klemen Markelj, aktivni član Kranjskih tabornikov, se je podžupanu zahvalil za voščilo in poudaril, da je tudi čistilna akcija ena od aktivnosti, ki so jih in jih še bodo pripravili ob tem jubileju. »Vsem našim akcijam je skupno poudarjanje pomena čistega okolja, s čimer želimo ozavestiti vse generacije, saj so mladi, kar se tega tiče, običajno bolj subtilni in dojemljivi. Res upam, da se bo začela količina odpadkov v naravi tudi na ta račun zmanjševati. Zahvaljujem se vsem, predvsem Mestni občini Kranj, za podporo v vseh teh letih in, kakor je poudaril že podžupan Janez Černe, občankam in občanom, ki so odgovorni do okolja in redno zavihajo svoje rokave, ko se takole enkrat letno srečamo.«

 

Čiščenje Kranja je sicer potekalo po navodilih Komunale Kranj – predvsem, kako se pravilno zbira, ločuje in odlaga zbrane odpadke – in enot Civilne zaščite MOK. Te so s svojim znanjem in izkušnjami ter po potrebi z ustrezno opremo priskočile na pomoč predvsem na bolj zahtevnih in zato tudi potencialno nevarnih lokacijah, zlasti ob vodotokih in na težko dostopnih območjih. Sodelovalo je Društvo za podvodne dejavnosti Kranj in PRS RP Kranj, Jamarsko društvo Carnium Kranj, Društvo za raziskovanje jam, enote PP CZ MO Kranj, Radioamateriji CZ MOK, Intervencijska enota CZ MOK ter druge taborniške skupine oziroma rodovi. »Varnost je na prvem mestu in vsa ta leta ljudje oziroma skupine, ki čistijo, res odlično sodelujejo z enotami CZ MOK. Kjer je potreben čoln, vrv ali kakšna druga oprema, tam vskočimo mi. Čistilna akcija je tako za nas vsako leto tudi dober trening,« je povedal namestnik poveljnika CZ MOK Vid Krčmar.

 

Iz Kokre in Save potegnili nakupovalni voziček

Danes so se čiščenju pridružile tudi številne druge krajevne skupnosti in poskrbele za lepši videz okolice: v Besnici, v Bitnjah, v Žabnici, Britofu, na Planini 2 (KS Bratov Smuk), na Golniku, v Goričah, v Gorenje Savi, v Hrastju, na Kokrici, v Predosljah, v Mavčičah, na Orehku in Drulovki, v Struževem … V Čirčah je včeraj že čistil vrtec, Huj se je lotila Ljudska univerza Kranj, pod Joštom lovsko društvo, v Stražišču taborniki …

 

 

V MOK so k čiščenju povabili tudi registrirana društva, odzvale so se predvsem lovske družine (LD Sorško polje, LD Udenboršt, LD Jošt-Kranj) in prostovoljna gasilska društva (PDG Podblica, PGD Mavčiče, PDG Breg ob Savi). Zdaj je spet čisto v okolici tudi v okolici Hrastja, Prebačevega, od Čirč proti Kranju, na in pod Jamnikom (planinske in sprehajalne poti, ob cesti), v Nemiljah, v Podblici. Manj odpadkov je tudi v gozdu in na poljih od Drulovke do Podreče, v Podreči (Društvo Sorško polje) na Bregu ob Savi, pa na območju lovišča Udenboršt ter med naselji Polica, Struževo in Okroglo, spet so zadihale brežine Save od Struževega navzgor (po posredovanju RD Tržič).

 

Letos manj odpadkov kot lani

Vsako leto udeleženci čistilne akcije naletijo na različne odpadke, kot so dežniki, pnevmatike, televizorji, kolesa, raznovrstna embalaža in drugo. Danes je skupina mladostnikov ob čiščenju ob Kokri pod mostom našla nakupovalni voziček, ki so ga uspeli uspešno izvleči iz vode in odstraniti. Filip, šestošolec iz OŠ Janeza Puharja Kranj - Center, je ob tem povedal: »Nisem pričakoval, da lahko kdo v reko porine celo nakupovalni voziček. To pa še ni vse. Našli in pospravili smo tudi britvice, razpadle čevlje, odvržene higienske vložke in počen lonec. Ne razumem, zakaj ljudje to mečejo v naravo in ne v smeti.« Nakupovalni voziček je iz reke Save v čoln uspela izvleči tudi Potapljaška reševalna služba Kranj.

Taborniki so prijavljene sodelujoče skupine po zaključku v akciji pogostili s toplim obrokom – z golažem oziroma gosto zelenjavno juho. Opravili so veliko delo; po podatkih Komunale Kranj, ki je poskrbela za odvoz vseh zbranih odpadkov, so namreč udeleženci danes pobrali skupno 13.660 kilogramov odpadkov. To je manj kot lani, ko se je skupno nabralo kar 16.480 kilogramov odpadkov.

 

Še drugo dogajanje

Na Drulovki so čistilno akcijo nadgradili z evropskim projektom AGORA in skupaj s Krajevno skupnostjo Drulovka-Orehek v družbenokoristni skupnostni akciji počistili streho garaže, pobelili in poslikali eno od njenih stranic, zasadili medoviti vrt, izvedli pa še izmenjevalnico stvari. Kar si ljudje niso izmenjali med seboj, bodo organizatorji namenili ukrajinskim prišlekom oziroma odpeljali v center ponovne uporabe.

V starem mestnem jedru so se občankam in občanom skupaj predstavili Komunala Kranj, Fundacija Vincenca Drakslerja in Zveza tabornikov občine Kranj. Pripravili so kolo sreče z vprašanji na temo vseh treh organizacij, kjer so si mimoidoči lahko priigrali lepe nagrade, se včlanili v Knjižnico stvari in prevzeli opremo za čiščenje Kranja.

V preteklih dneh se je dogajal Eko teden, pester spremljevalni program v Layerjevi hišiStolpu Pungert in v TrainStation SubArtu. Vsak dan je bila organizirana delavnica, na kateri so udeleženci reciklirali odpadne materiale in iz njih ustvarili beležke, peresnice, torbe, umetnine v tehniki kolaža... Zavrteli so tudi dokumentarni film Divja Slovenija, prisluhnili aktivistu Luku Omladiču, predstavili so se Mladi za podnebno pravičnost. Druženje je potekalo tudi ob veganski kulinariki in izmenjavi oblačil. 

 

Težave z odpadki v naravi so se torej lotili konkretno, s pobiranjem in ponovno uporabo, z ozaveščanjem najmlajših in z ozaveščanjem o svetovni okoljski problematiki.

 

Avtor večine fotografij: Saša Despot/Mediaspeed, druge Gašper Kristanec in MOK.