Zbirka pozitivnih novic iz MOK št. 3

Kljub epidemiji, ki je ohromila običajno življenje, so v Mestni občini Kranj (MOK) veseli pozitivnih odzivov.

 

Med občani se širi čedalje večja solidarnost in človekoljubnost. Po podobni poti, kot pomoč izvaja Mestna občina Kranj (MOK), ki je vzpostavila sistem oskrbe z nujnimi živili in zdravili za tiste, ki pri tem potrebujejo pomoč, je krenila tudi Krajevna skupnost Trstenik. Prostovoljci odslej dostavljajo nujne potrebščine tistim, ki sami ne morejo od doma.


Sistem pomoči v MOK je vsak dan bolj utečen, ves čas se tudi nadgrajuje: v tem tednu sta MOK in civilna zaščita Mestne občine Kranj (CZ MOK) vse prostovoljce opremila s prepoznavnimi rumeni jopiči z napisi MOK in CZ MOK, dobili pa so tudi identifikacijske kartice. Ljudje bodo tako lahko, še preden bodo odprli vhodna vrata, prek številke na kartici s klicem na brezplačno telefonsko številki 080 18 85 preverili istovetnost prostovoljca.

 


Na to številko se javljajo tudi ljudje, ki so pripravljeni pomagati, in do danes je na seznamu prostovoljcev skupno že 130 ljudi, še nekaj lokalnih organizacij in društev pa je v pripravljenosti, če bo potrebna dodatna pomoč.

 

Vsi zdravi

 

Od včeraj dalje je v sodelovanju z Gorenjskimi lekarnami zagotovljena tudi dostava nujnih zdravil na dom, pri čemer je občina predvidela rešitev zagate glede zdravil, za katere je treba doplačati. Občina bo ta znesek založila in naročniku naknadno izdala račun, bo pa tako vsak dobil vsa zdravila, ki jih potrebuje za ohranjanje zdravja.

 


V Zdravstvenem domu Kranj, prav tako v Domu upokojencev Kranj je vse osebje še vedno zdravo. Danes jih je pred ZD Kranj presenetil velik transparent, na katerem je pisalo: »Zdravstveniki, hvala za vašo nesebično pomoč!«

 

Na terenu je tudi vse razpoložljivo komunalno osebje Komunale Kranj (KK), ki se trudi, da oskrba z vodo, odvoz odpadkov in pogrebne slovesnosti potekajo brez zapletov in zamud. Presenetila jih ni niti manjša pošiljka snežink. Tudi ti so prek Facebooka MOK oziroma KK prejeli nekaj pohval za prizadevno delo.

 

 

Brezplačna doza umetnosti

 

V Galeriji Prešernovih nagrajencev (GPN), ki je zdaj zaradi koronavirusa ni mogoče obiskati, v sodelovanju z akademskim slikarjem Markom Tuškom vzpostavljajo brezplačno e-knjižnico GPN. Na njene virtualne police so doslej postavili že 46 monografij, pesniških zbirk, katalogov in zloženk, dnevno pa bodo dodajali še nove. Do sredine aprila naj bi tako v e-obliki izšle vse publikacije, ki so jih izdali v času delovanja galerije od leta 1994 dalje. »Vabimo vas, da sežete po publikacijah in se prepustite umetniškemu svetu Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada,« poziva vodja GPN Marko Arnež.

 

Nova znanja in spretnosti – na daljavo

 

Na Ljudski univerzi Kranj (LUK) pripravljajo vsebine za izvajanje njihove dejavnosti na daljavo. Z uporabo najrazličnejših informacijsko-komunikacijskih tehnologij je tako možna osnovna šola za odrasle in srednješolski programi, prilagojeno razmeram pa izvajajo tudi tečaje tujih jezikov.

 

V okviru LUK – medgeneracijskega centra ob sredah in petkih pripravljajo tudi vsebine z različnih področij (vadbe, ustvarjanje, jezikovno znanje, digitalne vsebine, kulinarika, branje …), na daljavo pa deluje tudi Svetovalno središče LUK, kjer brezplačno svetujejo, kako pripraviti osebni izobraževalni načrt, sestaviti mapo dosežkov, seznanijo z možnostim za izobraževanje in učenje (tudi na daljavo). Več informacij na: www.luniverza.si.

 

Naslovna fotografija: fotoarhiv ZZTK